Classificeren van een varken. VPOV onderzoekt de relatie tussen prijs en kwaliteit. Foto: Herbert Wiggerman VarkensNieuws

VPOV start prijsvergelijking vleesvarkens

De Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders (VPOV) start binnenkort met het benchmarken van vleesvarkens. Dat maakt VILT bekend. Door de prijzen met elkaar te vergelijken, willen varkenshouders meer inzicht krijgen in de parameters voor de uitbetaling.

De VPOV werkt hierbij samen met de Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch Vlees (IVB) en met de Cel Begeleiding Karkasclassificiatie (CBKc) van de Universiteit van Gent. De varkenshouders verwachten een sterkere onderhandelingspositie te krijgen als ze meer inzicht in de uitbetalingssystematiek hebben.

Financiën gekoppeld aan slachtgegevens

Hiervoor sturen de varkenshouders hun uitbetalingsfacturen op naar de VPOV. De financiële gegevens worden in een database gekoppeld aan de slachtgegevens van het IVB. Vervolgens analyseren de karkasspecialisten van de CBKc de database. Ze zoeken naar patronen in de gekoppelde gegevens en vertalen deze naar bruikbare inzichten voor de deelnemende varkenshouders.

Relatie tussen kwaliteit en opbrengst

De prijsvergelijking is niet bedoeld om individuele slachthuizen de maat te nemen, maar om een relatie te leggen tussen opbrengstprijs en kwaliteitsaspecten, laat VPOV-voorman Tom Mertens weten. Deelname aan de prijsvergelijking is alleen mogelijk voor leden van de VPOV, omdat alleen producentenorganisaties volgens de mededingingswet continu prijsvergelijkingen mogen doen. Eerder al startte de VPOV met de prijsvergelijking van slachtzeugen en biggen.

Beheer
WP Admin