<em>Foto: ANP</em> AlgemeenOpinie

‘Vos rooft polders leeg’

Toen er jaren geleden een jager opgewonden aan de achterdeur stond omdat hij meende een vos gezien te hebben achter onze boerderij, zei ik indringend tegen hem: “Als je het maar laat!”

Onze toenmalige hond had de maat, de kleur en de staart van een vos. Ze leek van een afstand echt griezelig veel op haar vraatzuchtige achterneef.

Ik kon dat toen met zekerheid zeggen. Als onze toenmalige hond nog zou leven, zou ik nu niet meer zo stellig zijn als er weer een jager achterom kwam met dezelfde mededeling. Het aantal vossen is de laatste jaren gestegen in de buurt en na de muizenplaag van vorige winter hebben ze zich explosief vermenigvuldigd. Als ik in de polder loop, zie ik bij ons nog veel hazen zitten, maar een eindje verderop bij Polsbroek is de hele polder al leeggeroofd.

Hoeveel effect heeft nestbescherming?

Triest genoeg betekent het dat er ook nauwelijks weidevogels meer te vinden zijn, ondanks de inspanningen van vele boeren die al jaren hun maaidatum naar achteren verplaatsten en nesten van weidevogels beschermen. Nu vraag ik me toch altijd al af hoeveel effect nestbescherming heeft. Voor mijn gevoel zitten de kraaien in de boom te lachen als we een kooitje of stokje plaatsen bij een nest. Het lijkt wel of ze ons bedanken voor het duiden van het nest. Hoe vaak heb ik niet een paar dagen later een leeggeroofd nest gevonden. Eieren verdwenen of kapot.

In veel landen is mest injecteren uit den boze

Ook het verplicht injecteren van mest, waardoor het bodemleven dood gaat, helpt onze weidevogels niet bij het vinden van voedsel. In veel andere landen is injecteren uit den boze! Daarnaast wemelt het hier van de buizerds en valken. Wat wil je ook. Als er veel kleine gewervelden zijn, zal de hoeveelheid roofwild mee groeien. En de weidevogels zijn daar voornamelijk het slachtoffer van.

Ik ben geen fan van de vos, afgezien van zijn uiterlijk. Ze kunnen besmet zijn met Rabiës, waar Nederland al heel lang, als uitzondering in Europa, vrij van is. Ook dragen ze de voor mensen zeer gevaarlijke vossenlintworm bij zich. Nu is de kans op besmetting heel klein, maar toch zal ik nooit ongewassen bramen van de struik eten. Maar in hoofdzaak roven ze hele polders leeg; vogel- en haasloze weilanden achterlatend. En dat kan nooit de bedoeling zijn.

Beheer
WP Admin