Wouter de Jong moet vanwege gezondheidsklachten zijn werkzaamheden neerleggen. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Voorzitter Landbouwakkoord stopt vanwege gezondheid

De huidige voorzitter van het Landbouwakkoord moet zijn taken neerleggen vanwege z’n gezondheid. Volgende week moet bekend worden wie hem gaat opvolgen

Wouter de Jong is in november naar voren geschoven als gespreksleider van de onderhandelingen over het Landbouwakkoord, maar moet vanwege de constatering van prostaatkanker deze taken neerleggen. “Mijn gezondheid eist al mijn tijd en energie op en dat valt niet te combineren met mijn werk voor het Landbouwakkoord”, aldus De Jong in de bekendmaking van zijn terugtreden.

Landbouwminister Adema gaat nu op zoek naar een vervanger en hoopt daar eind volgende week meer over te kunnen melden. De Jong blijft aan het werk tot een opvolger zijn taken overneemt, aldus zijn woordvoerder. De gesprekken gaan in de tussentijd door volgens de normale planning.

Akkoord nog niet in zicht

De gesprekken over het Landbouwakkoord zitten in een inhoudelijke fase, maar het akkoord is nog niet in zicht. Er zijn meer en langere gesprekken nodig om tijdig tot een afronding in april te komen. Alle partijen zitten nog aan tafel en er zijn ook geen gesprekken nodig geweest om iedereen aan tafel te houden.

De NOS meldde donderdag op basis van documenten over het verloop van de onderhandelingen dat een akkoord over de toekomst van de landbouw nog ver weg is. De bedoeling is dat er eind april een akkoord ligt. Vooral in de melkveesector is er weinig optimisme over een haalbaar akkoord. De gesprekken gaan over en weer tussen de hoofdtafel en de sectortafels.

Te weinig perspectief

Uiteindelijk worden aan de hoofdtafel eindteksten geformuleerd, die vervolgens worden teruggekoppeld met de achterban van de betrokken partijen. Als daar overeenstemming is, kan landbouwminister Pieter Adema met het akkoord naar het kabinet. Het landbouwministerie is een van de partijen in het overleg. Het ministerie krijgt het verwijt te weinig perspectief te bieden. Vooral de melkveehouderij vreest een inkrimping met grote gevolgen voor de zuivelindustrie.

Voorzitter Henk Bleker van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond zegt dat de gesprekken aan de melkveetafel goed verlopen: “We spreken zeer frequent, eens tot twee keer per week. We proberen zoveel mogelijk gezamenlijk op te trekken.” Bleker betreurt dat nu iemand via de NOS over de inhoud van de gesprekken heeft gelekt. “Daar staat misschien niets verkeerds in”, zegt hij. Maar Bleker vindt het niet verstandig nu naar buiten te treden: “Degene die het langst zwijgt, komt er vaak het beste uit.”

2040: minder plek veeteelt en akkerbouw

In een toekomstperspectief voor 2040 ziet de overheid minder plek voor veeteelt en meer voor akkerbouw. Voor aardappelen, groenten en biologische tuinbouw zal meer ruimte komen. Boeren staan daar niet afwijzend tegenover, maar missen concrete plannen. Pluimveehouders, kalverbedrijven, melkveehouders, sier- en bollenteelt: alle sectoren aan de tafels vragen meer overheidssteun voor ontwikkelingen en innovatie. ​​

Medeauteur: Jan Braakman

Reacties

Beheer
WP Admin