AkkerbouwAchtergrond

Vooruitstrevende ondernemers zijn eerste vegan-boeren

Reacties

 1. Hoe prachtig deze bedrijfsopzet ook klinkt. De vraag is “Kan iedere voedselproducent hiermee producent blijven? Levert het mondiaal voldoende op om 10 miljard monden te voeden?” Zo niet dan is het hooguit weer een vorm van Groen boeren die via de Groene Lobby tot standaard zal worden verheven. Zij hebben immers gezien dat deze vorm van elitaire productie in een al even elitaire (vruchtbare) polder kan.

 2. Wereldwijd gaan de mineralen naar waar de mensen wonen. Mineralen in akkerbouwproducten gaan direct via plantaardige producten via de mens de wc in of indirect via het veevoer en de dierlijke producten. Als een derde van de wereldbevolking in india en china wonen, weet je dus waar de mineralen heen gaan. Pure akkerbouwgebieden lopen dus leeg op het gebied van mineralen. In brazilie steken ze het oerwoud in brand om de vastliggende mineralen via akkerbouwproducten te exporteren. Daarom moet je ook geen hekel hebben aan kunstmest want dat is het enige middel om het oerwoud te beschermen. Als we de dierhouderij in nederland en europa saneren, krijgen we hier ook die braziliaanse problemen. Doe dus een beetje zuinig met veehouders en verketter de kunstmest niet.

 3. Ai, allemaal conservatieve reacties van geesten die vastgeroest zitten in het naoorlogse landbouwsysteem. Nou, ik neem het petje af voor Van Stien, hij heeft het lef en de hersens om een voor deze tijd geheel nieuw landbouwsysteem te ontwerpen en daar financieel en ecologisch succesvol mee te zijn. En Stevelink, zever niet over wat natuurcompost, de gangbare landbouw heeft een natuurgebied nodig van noord tot zuid Brazilië om de toko aan het draaien te houden . En een immense hoeveelheid fossiele brandstof voor kunstmest, hoe denk je dat vol te houden??

  1. Hoeveel mensen kun je op deze manier van voedsel voorzien, per hectare?

 4. Bennie en anderen, zolang de gangbare veehouderij teveel stikstof uitstoot die lijdt tot eutrofiering van natuurgebieden is het gebruik van maaisel daarvandaan geen probleem maar deel van de oplossing. Dat heeft niet te maken met terug naar vroeger, maar oplossingsgericht boeren met het blik op de toekomst. Laten we ook niet vergeten dat de veehouderij ook nog een groot areaal land in gebruik heeft in onder andere Brazilië. Dit initiatief van Zonnegoed kun je op zijn minst met positieve belangstelling volgen.

  1. In het artikel staat dat ze zelfvoorzienend zijn qua stikstof. Compost uit natuurgebieden wordt dus aangevoerd om de fosfaat en kali. Nu wil het geval dat juist door die stikstofneerslag de opname van fosfaat moeilijker wordt, wat mede oorzaak zou zijn van schade aan de natuur. Door fosfaat houdende compost uit natuurgebieden te halen zal deze schade dus nog groter worden.
   Het is dus geen onderdeel van de oplossing maar een katalysator van het probleem.

  2. @Knook…we zullen het met belangstelling volgen…een kijkje over 5 jaar zegt dan meer dan het kijkvenster van vandaag de dag.
   Aan de andere kant hoeven wij ons hier in Nederland niet roomser voor te doen dan de Paus. Je kunt veel van de veehouderij zeggen zeker,maar kijk ook naar je eigen aandeel van stikstof uitstoot en klimaat vervuiling als burger zelf. Jou of mijn stopcontact van de kolen centrales. Het bloedgeld wat ‘betaald’ moet worden om jou of mijn fossiele auto van A naar B te krijgen. Jou of mijn computer die draaid en wordt ondersteund of leeggetrokken wordt door de datacenters uit silicon vally in Holland. Datacenters die draaien op jou of mijn opslag op de energienota voor de zgn duurzaamheid van windmolens waar jij geen barst aan hebt. Sterker nog in Duitsland staan inmiddels al 1000 windmolens gereed voor de sloop omdat de subsidie termijn is afgelopen. Ik bedoel maar, nee de veehouderij hé, ja ja. Zelfs de glazen melkkan is uit gefaseerd om plaats te maken voor plastic en plastic verpakkingen. Die de consument achterloos van zich afgooid en o.a. door rivieren naar de zee worden geloosd. Waar zeeën verstikken in de bende van de consument die blijkbaar overal wat van vind maar er zelf een grote bende van maakt. Ik bedoel maar @Knook de veehouderij heeft het gedaan maar de consument betaald niet,alleen voor eigen genot en waarheid.

 5. Natuurgras wordt al “weg geroofd” voor de vergisster die verplicht zijn gras te gebruiken, want in bermgras zit te veel vervuiling.

 6. Dit zal nooit verder kunnen uitgroeien dan een speldeprik her en der verspreid. Natuurlijk is een en ander niet optimaal verdeeld wereldwijd. Maar deze manier zal niet bijdragen aan de wereldvoedselvoorziening…eerder honger creëren. We hebben het met z’n allen in WestEuropa zo goed dat we de meestrare fratsen bedenken. Verantwoord gangbaar!!!das pas logisch!!

 7. “Om dat op te vangen wordt compost uit natuurgebieden aangevoerd”.

  Hoeveel hectare natuurgebied is er nodig om de compost te leveren voor één hectare vegan biologisch-dynamische landbouwgrond?
  Welke gevolgen heeft dit op de langere termijn voor deze natuurgebieden?

  Bij mij bestaat de indruk dat we met deze manier van boeren terugkeren naar vroegere eeuwen waarbij natuurgebieden leeggeplunderd en gesloopt werden om mineralen te verkrijgen voor landbouwgrond.

  1. Daar leg je precies de vinger op de zere plek Bennie. terug naar vroeger. Van de ene kant zeg ik: waar markt voor is, daar is markt voor. Van de andere kant krijg je dan weer mensen die zulke bedrijven als voorbeeld gaan noemen hoe de landbouw er uit zou moeten gaan zien. Terwijl er genoeg mensen zijn die het voedsel zoals dit niet kunnen betalen.

Beheer
WP Admin