Gras wordt vastgereden in sleufsilo (archiefbeeld). - Foto: Ton Kastermans Fotografie BoerenlevenOpinie

‘Voorbereiden op de inspecteur’

Eerder dreigden ze al met een boete van tienduizenden euro’s als we een berg gras niet op zouden ruimen. Nu komen ze weer …

Mijn man is aan het rubberen. Zo noemen wij het schoonmaken van het erf met een rubberen schuif die aan de verreiker bevestigd is. Mijn man is er druk mee bezig, terwijl het helemaal niet vies is. Ik wuif naar hem, maar hij ziet me niet. Zo fanatiek is hij.

“Joehoe!”, roep ik.

Nu remt hij wel en draait het raampje naar beneden.

“Wat is er?”

“Waarom rubber je? Hebben we een feestje?”

“Geen feestje. We krijgen de Fumo op visite.”

Fumo: Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving

Nu gaan bij mij alle alarmbellen af. Fumo staat voor Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving. Deze instantie controleert bedrijven, of ze zich wel aan de regels houden. Ik zie ze nog voor de deur staan: een verbolgen meneer en mevrouw in uniform. Compleet met handboeien en pepperspray.

‘Er werd met een dwangsom van tienduizenden euro’s gedreigd’

Wij composteerden gras voor onze potstal. Dat is een milieuvriendelijke activiteit, omdat de ruige mest, die daarmee in de potstal ontstaat, wordt gebruikt om het land mee te bemesten. Dat is heel goed voor de bodem. Bovendien komen er veel insecten op af en daar smullen de weidevogels van.

Het probleem was echter dat dat gras in een grote bult naast de boerderij lag. Dat zag er niet netjes uit. Eerlijk gezegd hadden we al een waarschuwing gekregen, maar door allerlei belangrijker werkzaamheden, zoals kuilen en mest uitrijden, lag het er nog.

“Dat wordt betalen”, was het commentaar en er werd met een dwangsom van tienduizenden euro’s gedreigd. Om een lang verhaal kort te maken: ze zijn nog 2 keer teruggekomen, maar na veel gesoebat en gedoe kregen we net niet een bekeuring.

‘Als die inspecteurs willen, kunnen ze altijd iets vinden’

En nu komen ze dus weer. Het is inmiddels meer dan 2 jaar geleden, maar we staan vast op de zwarte lijst. En als ze willen, kunnen ze altijd iets vinden.

Mijn man is inmiddels, met de verreiker, bij de sleufsilo aangekomen. De kuil is net op. Er ligt alleen nog wat verrot spul achterin. Dat wil hij nog even opruimen in verband met de erfafspoeling. Als er water op valt, loogt dit afval uit en krijg je dus vies water in de sloot. Dat wil je niet en er staat ook een boete op.

‘Wham! Hij knalt naar voren en slaat met zijn hoofd tegen het raam’

Geconcentreerd op de schuif, rijdt mijn man, stapvoets, strak langs de kant. Hij zit op het puntje van de stoel, het hoofd naar rechts gedraaid. Dan komt hij met de verreiker net tegen het hoekje van de sleufsilo.

‘Wham!

Hij knalt naar voren en slaat met zijn hoofd tegen het raam. Helemaal daas stopt hij het voertuig en loopt naar het woonhuis.

Deze keer is de Fumo-man tevreden

Daar staat een vriendelijke meneer op de stoep. Verbaasd kijken we naar het identiteitsbewijs dat hij ons voorhoudt: hij is van de Fumo …

De beste man inspecteert het hele bedrijf en is tevreden. Het kleine beetje kuilafval dat er nog ligt, neemt hij voor lief.

Bij de avondmaaltijd proosten we op de goede afloop. We kunnen er niet over uit: een inspecteur met gezond boerenverstand!