Opslag van de borden van het vervoersverbod in Helvoirt. Door de nieuwe uitbraken moeten er deze week weer veel borden worden geplaatst. - Foto: Bert Jansen PluimveeNieuws

Vogelgriep vastgesteld in Maurik en Vlaardingen

Bij een grootouderdierenbedrijf voor vleeskuikens in het Gelderse Maurik en een kinderboerderij in Vlaardingen (Z.-H.)  is vogelgriep vastgesteld.

De 24.000 kippen op de locatie in Maurik worden geruimd, net als 137 kippen, kalkoenen en kwartels in Vlaardingen. Daarmee loopt het aantal besmettingen sinds afgelopen zondag op tot vier. Zondag was er een uitbraak bij een leghenbedrijf in Lunteren (Gld.), maandag bij eveneens een leghenbedrijf in het Zeeuwse Schore.

De vleeskuikenouderdieren hebben een hoge waarde. De schade is bovendien groot omdat ze niet snel te vervangen zijn.

Geen nieuwe ophokplicht

In de 10-kilometerzone rond het bedrijf in Maurik liggen negen pluimveebedrijven, waaronder één pakstation. In dat gebied wordt een vervoersverbod van kracht. Het bedrijf ligt in regio 13, waar de regionale ophok- en afschermplicht op 14 juli 2022 is ingetrokken.

“Dit blijft voorlopig zo, omdat de kans op besmetting in deze regio door de deskundigen als gering werd ingeschat. Een enkele uitbraak past bij dit risico”, aldus het ministerie van LNV. De Deskundigengroep Dierziekten komt volgende week bijeen voor een nieuwe risicobeoordeling.

De Vlaardingse kinderboerderij ligt in een regio waar de ophok- en afschermplicht nog van kracht was. In de nabijheid van de kinderboerderij zijn geen andere pluimveebedrijven. Diergaarde Blijdorp ligt wel in het 10-kilometergebied waar een vervoersverbod van kracht wordt, maar dat heeft geen gevolgen voor bezoekers van de dierentuin.

Afvoer kippen en eieren

De afvoer van vleeskuikens en consumptie-eieren uit het beperkingsgebied van Lunteren − waar zondag een besmetting was − is sinds woensdag 17 augustus onder voorwaarden weer mogelijk. Voor de verplaatsing van opfok (groot)ouderdieren of opfokleghennen en de afvoer van broedeieren naar een broederij geldt dit nog niet. Dat is pas mogelijk vanaf twee weken na de laatste uitbraak in een beperkingsgebied en uitsluitend met ontheffing van de NVWA.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin