Foto: Canva PluimveeNieuws

Vogelgriep bij twee hobbyhouders in Overijssel

In Overijssel zijn bij een hobbyhouder in Daarle (gemeente Hellendoorn) en bij een hobbyhouder in Vriezenveen (gemeente Twenterand) vogelgriep vastgesteld.

Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ongeveer 550 sierwatervogels en kippen ruimen. In Daarle zijn circa 400 van deze dieren aanwezig, in Vriezenveen circa 150.

In de 1- en 3-kilometer zone van het besmette bedrijf in Daarle liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10-kilometer zone liggen 42 pluimveebedrijven. In de 1-kilometer zone van het besmette bedrijf in Vriezenveen liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3-kilometer zone liggen zes andere pluimveebedrijven die de NVWA gaat screenen op vogelgriep. In de 10-kilometer zone liggen 46 pluimveebedrijven.

Ophok- en afschermplicht

In beide 10-kilometer gebieden, die elkaar gedeeltelijk overlappen, geldt nu een ophok- en afschermplicht. Bijzonderheden hierover staan op de website van de rijksoverheid. Ook gelden vervoersverboden voor alle vogels, broed- en consumptie-eierenvogels, mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht.

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Vogelgriep bij 17 hobbyhouderijen

Ook is in tien regio’s in het noorden, westen en midden van het land de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht. En geldt een algemeen bezoekverbod van pluimveestallen met uitzondering van veterinair noodzakelijke bezoeken.

Sinds de eerste uitbraak bij een kleinschalige hobbyhouderij op 1 november 2021 in Assendelft (N.-H.) is al op zeventien van dergelijke houderijen vogelgriep vastgesteld. En zijn bij elkaar zo’n 3.000 sier(water)vogels, kippen, eenden, kalkoenen en kwartels geruimd.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin