Foto: Hans Banus AlgemeenNieuws

Vogelgriep bij Amerikaans rundvee is ander virustype dan in Europa

Het vogelgriepvirus dat in de Verenigde Staten (VS) runderen en geiten heeft geïnfecteerd en is overgedragen op een mens, is genetisch anders dan het virus dat in Europa is aangetroffen.

Dat schrijven ministers Pia Dijkstra (Volksgezondheid) en Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. In de eerste analyses van het vogelgriepvirus door de Amerikaanse autoriteiten zijn geen genetische mutaties van het H5N1-virus gevonden, waaruit een verhoogd risico op overdracht tussen mensen zou blijken. De ministers vinden de situatie in de Verenigde Staten wel een zorgelijke ontwikkeling. Ze voegen eraan toe dat het risico voor mensen in de VS door de autoriteiten daar, ondanks de melding van een humane besmetting, nog steeds als laag wordt ingeschat.

Mogelijk bloedonderzoek bij Nederlands rundvee

In Europa zijn nog geen vogelgriepbesmettingen bij herkauwers aangetroffen. Er is wel een meldplicht voor besmettingen met vogelgriep bij zoogdieren. Deskundigen van het signaleringsoverleg Zoönosen suggereren wel om een retrospectief bloedonderzoek te doen bij herkauwers in Nederland, om eventuele infecties met vogelgriep uit het verleden op te sporen. De minister van LNV bekijkt de mogelijkheden van zo’n onderzoek. Daarnaast zullen bij een vogelgriepbesmetting bij pluimvee op een bedrijf met herkauwers ook de herkauwers onderzocht worden op vogelgriep.

“Royal GD zal vanaf nu in het bestaande monitoringprogramma om nieuwe ziekte vroeg te ontdekken (basismonitoring), ook rekening houden met de mogelijkheid dat herkauwers met vogelgriep besmet kunnen zijn”, schrijven de ministers. De Gezondheidsdienst voor Dieren (Royal GD) acht de kans klein dat een situatie op bedrijven, zoals beschreven in de VS, in Nederland onopgemerkt zou blijven, gezien het bestaande monitoringsinstrumentarium.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin