Foto: Anna Pimenova PluimveeNieuws

Voerkom met vijlfunctie kort snavels

Fabrikant Roxell introduceert tijdens veehouderijbeurs VIV-Moskou een voerkom die de snavels van kippen in vorm en stomp houdt.

Het bedrijf spreekt van natural beak smoothing, omdat snavelkappen overbodig is.

In de voerkom zit een ruwe, metalen bodem die werkt als een nagelvijl zodra de kippen hun voer eruit pikken. Volgens productmanager en ontwikkelaar van de bak Yousef Daoud is het de bedoeling in de opfok te starten met de bak. Dan is de snavel nog relatief zacht. Zodra de kippen acht weken oud zijn, wordt het resultaat zichtbaar. In de productiefase wordt uit eenzelfde type voerbak gevoerd

Rechts ontwerper Yousef Daoud. - Foto: Anna Pimenova

Rechts ontwerper Yousef Daoud. – Foto: Anna Pimenova

.

De bak op de foto is ontworpen voor moederdieren en komt eind van dit jaar op de markt. Moederdieren krijgen eenmaal daags voer en zijn zodoende aggresieve eters, waardoor de snavel in vorm blijft met deze bak. Voor leghennen wordt nog gewerkt aan een voerbak die de snavel in vorm houdt.

Volgens het bedrijf is de voerbak met vijlfunctie in twee jaar tijd terugverdiend. Roxell claimt uniformere hennen, omdat hun snavels even lang zijn. Minder uitval. De voerverspilling is drie gram per dag per hen lager dan met gekapte snavels. En vanzelfsprekend wordt het kappen van snavels overbodig, volgens de ontwerper van de bak.