PluimveeAchtergrond

‘Voer- en wateropname stimuleren’

Biologisch legpluimveehouder Wim de Vries voegt op warme dagen extra vitamine C toe aan het drinkwater om de voer- en wateropname te stimuleren en de hennen actief te houden.

Voor vleeskuikenhouders met zware dieren is het op tropische dagen van belang extra goed op te letten om problemen door hittestress te voorkomen. Voor legpluimveehouders is dat een ander verhaal. Toch kan het warme weer ook bij leghennen leiden tot extra uitval en productiedaling. Aan Boerderij.nl vertelt biologisch legpluimveehouder Wim de Vries uit het Gelderse Terschuur hoe zijn hennen reageren op het warme weer en of hij extra maatregelen treft. De Vries heeft samen met zijn vrouw Marja een bedrijf met 18.500 hennen.

Hoe warm was het afgelopen weekend bij jullie?

“Het was hier ruim 33 graden. Ook in de stal was het met zo’n 30 graden erg warm. Het was gelukkig niet heel benauwd. Het waaide nog wel een beetje door in de stal. Dat komt ook door de uitloopmogelijkheden aan beide stalzijdes. Toen ik een paar grondeitjes raapte, merkte ik de trekkende lucht in de stal. Dat was wel even prettig om te merken en het maakte het ook voor de kippen een stuk aangenamer. In de herfst is die trekkende lucht juist vervelend.”

Hoe reageren de hennen op het warme weer?

“De hennen drinken meer, zo’n 15 tot 20 milliliter extra. De voeropname loopt terug. De hennen vreten op een dag bijna 5 gram minder dan normaal. Als legpluimveehouder probeer je de hennen actief te houden en de voer- en wateropname te stimuleren.”

Hoe doet u dat?

“Ik voeg extra vitamine C toe aan het drinkwater. Daar begin ik mee als de temperatuur boven 25 graden komt en oploopt naar tropische waarden. Het is lastig om de precieze invloed ervan terug te zien, toch doe ik het trouw. Meer maatregelen neem ik niet. Ik ga bijvoorbeeld niet met water tegen het dak spuiten om de stal te koelen. Het blijft hier in Nederland gelukkig niet heel lang zo warm. Meestal zorgt een onweersbui al snel voor verkoeling. Voor leghennenhouders zijn deze temperaturen lang niet zo spannend als voor kuikenhouders met zware dieren. Ik houd sinds 1980 hennen. Ik heb nog nooit meegemaakt dat de hitte voor noemenswaardige problemen heeft gezorgd.”

Gaan de dieren nog wel naar buiten met dit weer?

“Ik merk dat de dieren veel later naar buiten gaan dan normaal. De meeste hennen blijven overdag in de stal. Pas vanaf een uur of vier ’s middags zie je meer hennen naar buiten gaan. Ze hebben een hekel aan de zon en gaan op zoek naar schuilmogelijkheden. We hebben hier wat olifantsgras (miscanthus – red.). Dat is nu mooi dicht. Ze kruipen er graag in.”

Is door de warmte de productie gedaald?

“Ik heb niet de indruk dat door het warme weer de productie fors is afgenomen. De hennen zijn 68 weken oud. Over acht weken gaan ze weg. De productiepiek is al even achter de rug. Het gemiddelde legpercentage schommelt nu tussen 80 en 85 procent. De uitval is de laatste week wel iets hoger dan normaal. Dan merk je toch dat jonge hennen beter tegen deze omstandigheden kunnen.”

Beheer
WP Admin