Foto's: Hans Banus RundveeFoto

Vleesveebedrijf Meendering breidt huisverkoop Belgisch Witblauwen geleidelijk uit

De maten Jan Elze (56) en Alma Meendering (47) kochten in 2020 een vleesveebedrijf in Ter Apelkanaal. Samen met zoon Jelmer (21) specialiseren ze zich in het afmesten van Belgisch Witblauwen. Zoon Robert (18) en dochter Lianne (14) springen bij waar dat nodig is.

Het bord aan de weg met opschrift ‘Boerderijvlees Meendering’ wijst consumenten de weg naar de boerderijwinkel.

Een luchtfoto van de vleesveestal waar Meendering graag 120 stuks Belgisch Witblauwen wil huisvesten.

Vooraanzicht van de open front potstal met stro-opslag en instrooimachine.

Jelmer strooit de potstal ruim in zodat het vee comfortabel op een dik pak stro ligt.

En hij speelt met de Simmertaler stier, die ervan geniet.

Rechts in de stal Belgisch Blauwen van ongeveer 1 jaar oud, vooraan in de stal zijn de jongste dieren van 3,5 maand gehuisvest.

In de stal staan nog de laatste Limousins en een Simmertaler. Meendering stapt over op het afmesten van Belgisch Witblauwen.

“Op dit moment zijn er weinig Simmentalers te koop. Onze handelaar kan wel goed aan Belgisch Witblauwe starters komen”, vertelt Jan Elze.

Bij de opvang van starters van 10 weken oud zijn tijdelijke voerbakken achter het voerhek nodig. “In het begin zijn ze nog te klein om vanuit de dieper gelegen potstal te vreten uit de voergoot voor het voerhek”, zegt Jelmer.

Voor de verkoop in de boerderijwinkel werd vorig jaar elke maand een koe geslacht bij ambachtelijke slager Dijkstra in Nieuw Weerdinge en uitgesneden bij slagerij Stanneveld in Emmen.

Alma Meendering met de specialiteit van het huis, een emmer rundvlees (9 kilo) met verschillende producten van biefstuk tot hamburgers. Via www.boerderijvleesmeendering.nl kunnen mensen vlees bestellen.

Alma Meendering maakt een vleespakket van diepgevroren rundvlees. Het is de bedoeling om de huisverkoop langzaam uit te breiden.

Jelmer wil graag het vleesveebedrijf van zijn ouders opvolgen. Hij kan nu de meeste tijd besteden aan verzorging van het vee, want Jan Elze en Alma werken ook veel uren buiten de deur.

Jelmer is net klaar met zijn opleiding MBO-werktuigbouwkunde en werkt als zzp’er bij een mechanisatiebedrijf en een fouragehandel in de buurt. “Ik werk liever buiten op het land dan dat ik binnen sleutel aan machines”, zegt Jelmer.

Over ongeveer 6 maanden zijn de eerste Belgisch Witblauwen slachtrijp. Het gros levert de maatschap af via reguliere kanalen.

Een beperkt aantal dieren gaat Meendering via huisverkoop afzetten. “Huisverkoop levert ons het dubbele op dan verkoop van het vleesvee via het reguliere kanaal”, zegt Jan Elze Meendering.

Beheer
WP Admin