AlgemeenNieuws

‘Vleeslobby verbergt uitgaven Brussel’

Brussel – Een groep NGO’s beschuldigt de vleeslobby in Brussel ervan haar uitgaven te verbergen.

De vleesindustrie is in Brussel, goeddeels vertegenwoordigd door de Europese Vee en Vlees Handelsbonden, bekend onder het Franse acroniem UECBV. Volgens ALTER-EU, dat een officiële klacht indiende bij de EU, gaat het mogelijk om honderdduizenden euro’s.

Acht lobbyisten

Volgens de officiële opgave van UECBV geeft de organisatie jaarlijks minder dan €9.999 uit aan lobbyactiviteiten. Een jaar eerder gaf UECBV nog een budget aan van €500.000-€600.000 aldus UECBV. Het aantal lobbyisten bleef hetzelfde. Het zijn acht personen die volgens het register allemaal voltijds lobbyen en waarvan er vier een toegangspas van het Europees Parlement hebben.

Salarissen niet meegerekend?

Ook wijst ALTER-EU op de enorme omvang en belangen van de vleessector. Een reductie van 98 procent in de uitgaven lijkt daarmee uiterst onwaarschijnlijk, aldus ALTER-EU, waarin meer dan honderd NGO’s en actiegroepen zich in hebben verenigd. Onder hen Corporate Europe Observatory, Greenpeace en Friends of the Earth. ALTER-EU denkt dat de salarissen van de lobbyisten bij de laatste opgave niet zijn meegerekend.

Geen bindend register

Lobbygroepen geven zelf in een EU-register op hoeveel ze ongeveer uitgeven. Het is geen bindend register waardoor de totale lobbyactiviteiten in Brussel moeilijk in kaart te brengen zijn. Het wordt volgens UECBV nog problematischer als organisaties die zichzelf wel registreren volstrekt onrealistische cijfers overleggen. UECBV was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Beheer
WP Admin