AlgemeenNieuws

Vleesindustrie blijft achter met verantwoorde soja

Zeist – De Nederlandse veevoerder- en vleesindustrie kopen nog te weinig verantwoorde soja in, waardoor boskap in Zuid-Amerika wordt voorkomen. Dat blijkt uit Europese Soja Report Card die het Wereld Natuur Fonds (WNF) donderdag bekendmaakte. Koepelorganisatie van de diervoederindustrie Nevedi heeft verontwaardigd gereageerd op de lijst.

WNF maakte met een scorekaart inzichtelijk hoe individuele bedrijven in de agribusiness zich inzetten om verantwoorde soja te gebruiken. Er zijn 88 Europese bedrijven aangeschreven met het verzoek een enquête in te vullen. Op basis van de antwoorden is de lijst opgesteld.

Volgens WNF laat de uitkomst van de lijst zien dat met name diervoeder-, vlees- en eierproducten onvoldoende werk maken van de inkoop van verantwoorde soja om gemaakte afspraken over het gebruik hiervan in 2015 na te komen. Bedrijven als Vion en Storteboom moeten nog een flinke inhaalslag maken. Vleeswarenfabrikant Stegeman, eierproducent Interovo en pluimveebedrijf Plukon zouden nog helemaal geen actie hebben genomen of wilden geen gegevens verstrekken, aldus WNF. Retailers Ahold en Superunie en zuivelgigant FrieslandCampina zouden wel goed op weg zijn.

Nevedi is van echter van mening dat de Nederlandse diervoederindustrie zowel in Nederland als in Europa juist de trekker is van inkoop van verantwoorde soja. De brancheorganisatie wil WNF vragen om tekst en uitleg te geven. Nederland is na China de grootste soja-importeur ter wereld.

Beheer
WP Admin