Foto: ANP AlgemeenNieuws

Vlaanderen verbiedt onverdoofd slachten

In Vlaanderen is vanaf 2019 onverdoofd slachten van dieren verboden, ook als het om religieus slachten gaat. Voorlopig geldt nog een uitzondering voor kalveren en runderen waar post-cut-stunning ofwel verdoven direct na de halssnede bij het slachten nog is toegestaan.

Het Vlaams parlement is akkoord gegaan met een wetsvoorstel. In Vlaanderen moeten dieren momenteel verdoofd zijn voordat ze worden geslacht, maar een uitzondering geldt voor slachten op basis van religieuze gronden. Daarvan wordt nog altijd heel veel gebruik gemaakt, meldt de landsregering. Vanaf 1 januari 2019 wordt die uitzondering ingetrokken. Slachten in het kader van een religieuze ritus moeten dan gebruikmaken van een omkeerbare verdovingstechniek zoals bijvoorbeeld elektronarcose: een pijnloze techniek waarbij het verdoofde dier ongevoelig wordt voor pijn. Omdat die techniek voor runderen en kalveren nog niet optimaal is, is voor die dieren voorlopig nog post-cut-stunning toegestaan.

Duidelijkheid voor slachthuizen

De slachthuizen krijgen dankzij het decreet de nodige duidelijkheid, zegt de Vlaamse regering. De sector moet het komende anderhalf jaar nu gebruiken om personeel en infrastructuur voor te bereiden op de nieuwe manier van slachten. Om de joodse en de moslimgemeenschappen te begeleiden bij de toepassing van de nieuwe regelgeving, wordt in onafhankelijke begeleiding voorzien.

Beheer
WP Admin