Vlaamse boerenorganisaties vechten stikstofdecreet aan
De Vlaamse boerenorganisatie Verenigde Veehouders blijft het Vlaamse stikstofdecreet aanvechten. Ook nadat het Belgische Grondwettelijk Hof in juli het beroep om het stikstofdecreet te vernietigen en te schorsen verworpen heeft.
Dit beroep was door de Verenigde Veehouders ingediend en de boerenorganisatie werkt inmiddels aan een nieuw verzoekschrift tot vernietigverklaring. Dit zal binnen enkele weken worden ingediend, schrijft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt). Ook de Vlaamse Boerenbond werkt aan een soortgelijk verzoekschrift, waaraan de afgelopen zes maanden met juristen is gewerkt.
Het Grondwettelijk Hof verklaarde het beroep van Verenigde Veehouders om twee redenen niet ontvankelijk. Het verzoekschrift was niet ondertekend en er werd onvoldoende duidelijk gemaakt welke wettelijke regels via het decreet zouden worden geschonden. De boerenorganisatie legde dit volgens Vilt uit als een vormfout en stelde vast dat het Grondwettelijk Hof de grond van de zaak nog niet heeft beoordeeld.
40% ammoniakreductie in 2030
Het Vlaams Parlement heeft het zogenoemde stikstofdecreet op 24 januari van dit jaar goedgekeurd. Dit decreet stippelt de Vlaamse route uit naar minder ecologische schade als gevolg van stikstofemissies en -deposities.
Voor de Vlaamse landbouw is van belang dat de jaarlijkse ammoniakuitstoot tegen 31 december 2030 beperkt wordt met 21.300 ton ammoniak. Dat komt neer op een reductie van 40%. Die afname moet vooral gerealiseerd worden via maatregelen die opgenomen zijn in het Vlaamse stikstofplan of het Programma Aanpak Stikstof (PAS).
Het stikstofdecreet is in Vlaanderen omstreden en heeft al tot veel ophef en boerenprotesten en -blokkades geleid. Zowel in aanloop naar de besluitvorming op 24 januari als in de weken erna. Zo waren er onder meer protesten in de haven van Antwerpen en werden verschillende op- en afritten van snelwegen geblokkeerd.