AlgemeenNieuws

Vion wil meer binding met boeren

Amsterdam – Vion wil de binding met boeren versterken door te werken met contracten voor de langere termijn en in te zetten op producten met meer toegevoegde waarde, zoals Good Farming Star-vlees.

De onderneming overweegt een rol bij het oprichten van producentenverenigingen rond concepten. Dat zegt topman Michiel Herkemij van Vion in een gesprek met Boerderij in zijn woonplaats Amsterdam.

Herkemij zegt dat nog veel werk moet worden verzet om het bedrijf gezond te krijgen. Vion bevindt zich bij de banken nog in bijzonder beheer. Een bankenconsortium met Rabobank als trekker kijkt nu naar een strategisch plan. Wordt het plan aangenomen, dan wordt Vion weer een ‘gewone’ kredietnemer. Kern van het plan is dat Vion minder bulk en meer toegevoegde waarde zoekt, en operationeel naar de standaarden gaat die bij voedingsconcerns als Heineken en FrieslandCampina de norm zijn.

Ook moeten binnen het concern alle neuzen meer één kant op. Er vinden veel transacties plaats tussen Vion-slachterijen. Slachterijdirecteuren werden in het verleden afgerekend op de resultaten van hun eigen vestiging. Iedereen rekende wat meer dan de eigenlijke kostprijs, wat leidde tot vertekende cijfers. Volgens Herkemij moet Vion van een de facto federatie bedrijven toe naar één sterk merk met een duidelijk gezicht.

De commerciële afdeling moet wat Herkemij betreft Vion beter in de markt zetten. Herkemij vindt het onacceptabel dat Vion bij slachtingen een marktaandeel heeft van meer dan 50 procent maar in het Nederlandse schap een marktaandeel heeft van minder dan 30 procent. De thuismarkt is volgens Herkemij enigszins verwaarloosd ten faveure van de export. Zelf gaat Herkemij met de retail in gesprek over kortere betalingstermijnen.

Herkemij werkte voorheen bij Douwe Egberts, Heineken, FrieslandCampina en British American Tobacco. Hij beschrijft zichzelf als een “fix-it”-man met veel ervaring in het tot stand brengen van integratie en het omgaan met crises. Heineken posteerde hem na de immense overname van FEMSA in Mexico om synergievoordelen voor elkaar te krijgen.

Beheer
WP Admin