VarkensNieuws

Vion vreest prijsdruk hele vleesindustrie

Boxtel – Vion Food Group verwacht dat de Russische importstop van agrarische producten leidt tot prijsdruk in de gehele vleesindustrie, waarbij met name boeren slachtoffer worden.

Door de importstop neemt het vleesaanbod op andere markten dan de Russische toe, waardoor druk op de varkensprijs ontstaat, waarvan het vleesconcern wel verwacht dat deze na enige tijd zal stabiliseren. Vion zelf realiseerde in 2013 7 procent van zijn omzet met export naar Rusland.

Het bedrijf, geleid vanuit Boxtel, zegt omzetverlies door de sluiting van de Russische markt onder meer op te vangen door het productassortiment aan te passen, nieuwe klanten te werven en in het algemeen meer te verkopen aan afnemers in met name China, Japan, Australië, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk. Eerder noemde topman Michiel Herkemij in de kantlijn van een persgesprek op grote schaal invriezen van ‘het oude Vion’.

Rusland maakte deze week bekend een serie landbouwproducten waaronder vlees uit de EU te weren als vergelding voor sancties die andersom zijn opgelegd vanwege de Russische betrokkenheid bij Oekraïense separatisten. De markt voor varkensvlees, Vions grootste productgroep, was al sinds januari gesloten. Rusland sloot de grens toen vanwege de vondst van Afrikaanse varkenspest in EU-lidstaten Polen en Litouwen.

Beheer
WP Admin