AlgemeenNieuws

VGB: Russen houden nog niks tegen

Aalsmeer – Vooralsnog mogen vrachtwagens met Nederlandse bloemen doorgaans ongehinderd Rusland binnenrijden.

Dat zegt directeur Robert Roodenburg van de VGB, de vereniging van bloemenhandelaren. Het viertal vrachtauto’s met Nederlandse bloemen zou bij nader inzien niet vanwege de Russische zorg om trips zijn tegengehouden.

Voorkomen dat Californische trips Rusland binnenkomt

Rusland verklaarde eerder vanaf maandag jongstleden alle ladingen met Nederlandse bloemen toe te staan wanneer de waar eerst in een laboratorium was getest. De Russen willen zo voorkomen dat Californische trips het land inkomt. De VGB erkent dat trips zich vaak ophoudt in de chrysanten en rozen die vaak naar Rusland gaan, maar zegt dat het beestje nauwelijks schadelijk is.

Van hinder geen sprake

“Maar hoe en wat men nu precies wil, is ons onduidelijk”, aldus Roodenburg. “We gingen uit van mobiele laboratoria aan de grens. Een tijdrovend proces dat de handel in bloemen, een dagvers product, flink kan verstoren. Vooralsnog is van hinder geen sprake. Goed nieuws, maar we blijven de situatie op de voet volgen.” Waarom een serie vrachtwagens gisteren bij de grens is tegengehouden, is niet duidelijk. “Het lijkt erop dat deze actie los stond van het Russische zero-tolerance beleid voor trips.”

Beheer
WP Admin