<em>Foto: EPA</em> AlgemeenNieuws

Vestager: nog geen oordeel over Franse prijsafspraken

De Europese Commissie is heeft nog geen conclusies getrokken uit het onderzoek naar mogelijk ongeoorloofde prijsafspraken tussen Franse supermarkten Intermarché en Lecrerc met producentenorganisaties.

Dat zegt Europees Commissaris Margrethe Vestager in antwoord op schriftelijke vragen van de Franse sociaal-democratische Europarlementariër Emmanuel Maurel.

Maurel stelt de vraag waarom de Europese Commissie tot nu toe niet heeft opgetreden tegen de supermarkten. “Moeten we het zo begrijpen dat de Europese Commissie overeenkomsten goedkeurt die zorgen voor lagere prijzen – ten nadele van de producenten -, maar boetes instelt als er afspraken worden gemaakt die de prijzen verhogen?”

Afspraken maken met leveranciers

Vestager zegt in haar antwoorden dat het onderzoek zich ook richt op de beperking van de invoer van producten uit andere lidstaten, zoals varkensvlees, melk en rundvlees. Zij zegt dat individuele kopers op de markt afspraken mogen maken met leveranciers, zodat de prijzen omhoog gaan, bijvoorbeeld voor hogere kwaliteit. Maar prijsafspraken tussen concurrenten staat de Europese Unie niet toe, of het nu gaat om het verhogen of verlagen van de prijzen, of om aankoop- of verkoopprijzen.

Beheer
WP Admin