Landbouwminister Adema zegt dat er nu al een pilot gaande is waarbij griepvirussen worden gemonitord op varkensbedrijven. - Foto's: Canva, beeldbewerking PluimveeNieuws

Verscherpte monitoring griep op gemengde veebedrijven

Gemengde bedrijven met varkens en pluimvee krijgen mogelijk te maken met een verhoogde monitoring op griepvirussen.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer vroeg PvdD-kamerlid Leonie Vestering om een verhoogde monitoring bij deze bedrijven, vanwege het risico op vermenging van influenzavirussen. Landbouwminister Piet Adema zegt dat er nu al een pilot gaande is waarbij monitoring van griep plaatsvindt op varkensbedrijven. Afhankelijk van de uitkomst van deze pilot komt er een plan om de monitoring te verbreden.

Versterking aanpak vogelgriep

Komend voorjaar komt het ministerie van Landbouw met een versterkte aanpak van vogelgriep. De huidige werkwijze is volgens Adema onvoldoende effectief. Vanwege de vele uitbraken is het Diergezondheidsfonds uitgeput en heeft LNV al € 30 miljoen extra moeten investeren in de bestrijding van het virus.

Adema noemt vogelgriep de grootste onzekerheid op de landbouwbegroting op dit moment. Bij de aangescherpte aanpak wordt onder andere gekeken naar het beperken van pluimveehouderij in waterrijke gebieden en vaccinatie van dieren. BBB-er Caroline van der Plas vindt dat hiervoor eerst een impactanalyse moet plaatsvinden. Adema onderschrijft dit.

Reacties

  1. Heel terecht dat vrijwilligers GEEN vergoeding krijgen voor opruimen van kadavers gestorven aan vogelgriep. Waarom? Omdat het in veel gevallen personen betreft die pleiten voor meer wilde vogels zoals ook ganzen. NPO/VARA zendtijd wordt vrijgemaakt om te laten zien hoe geweldig het is dat er zoveel wilde vogels zijn. De praktijk is dat de natuur met veel te veel wilde vogels zwaar wordt belast, en de veiligheid voor de samenleving komt in gevaar. Zowel voor virusoverdracht alsook voor bedreiging van het vliegverkeer. Er moet eerst een Boeiing neerstorten voor we wakker worden. En wat betreft de vergoeding heer de Groot waar u over rept: Bedrijven die tot 30 dagen leeg moeten staan bij een besmetting in het 10 kilometer gebied krijgen geen ene rooie cent, en moeten maar zien waar ze op dat moment hun inkomen vandaan halen.
    Bij een goed beleid vanuit Den Haag kun je dat nog accepteren, maar bij wanbeleid vooral van mensen die dezelfde politieke achtergrond hebben als u is het moeilijk te verkroppen. Want u wil maar 1 ding, de landbouwsector moet geëlimineerd worden.
    Met uw carrière verleden moet u zich kapot schamen.

Beheer
WP Admin