Partner
Doordat Marcel Zandbelt zijn ruwvoer goed weet te benutten, hoeft hij weinig eiwit bij te voeren en realiseert hij jaarrond een mooi saldo. – Foto: De Heus RundveePartner

Vers gras met plantextract een nóg aantrekkelijker voedermiddel

Marcel Zandbelt melkt ongeveer 60 koeien in het Overijsselse Schalkhaar en streeft ernaar om zo goedkoop mogelijk goed te melken van veel vers gras. “Alles wat vers de koe ingaat, hoef je niet in te kuilen”, aldus Marcel. “Dat kost minder verliezen. Alles wat de koe zelf uit de wei haalt, hoef je niet meer uit de wei te halen. En de mest die ze er achterlaat, hoef je er ook niet meer heen te brengen. Dat kost allemaal minder energie.”

Het is duidelijk dat vers gras een belangrijke plaats heeft in de bedrijfsvoering van Marcel. Doorgaans start hij in april met beweiden. De koeien gaan dan overdag naar buiten en staan ’s nachts op stal, waar ze nog kuilgras krijgen. Zo zorgt hij voor een geleidelijke overgang van het winterrantsoen naar het zomerrantsoen. Tijdens de zomermaanden worden de koeien onbeperkt geweid. Ze gaan dan dag en nacht naar buiten. Tijdens het melken voert hij snijmais en hooi bij. Alleen op hete dagen blijven de koeien overdag binnen in de goed geïsoleerde stal. Ze gaan dan alleen ’s nachts naar buiten om te weiden. Afgelopen jaar realiseerde Marcel 216 dagen weidegang met bijna 2.500 uren.

Lager ureum

Gedurende het weideseizoen was Marcel gewend om in de tank een ureumgetal van gemiddeld 20 mg per 100 liter melk of hoger te hebben. Met de wisselingen in het weer en in het gras zag hij regelmatig pieken in het ureumgetal. Tot hij twee jaar geleden begon met het voeren van RECYCLE via de weidebrok PUUR. Sindsdien is het ureumgetal gedurende het weideseizoen gemiddeld 15 en ziet hij veel minder pieken in ureum. Doordat individuele koeien ook minder pieken hebben, is dat minder belasting voor de koeien. Die benutten een groter deel van het eiwit uit gras.

RECYCLE
Afgelopen jaar realiseerde Marcel Zandbelt 216 dagen weidegang met bijna 2.500 uren. – Foto: De Heus

Jaarrond een mooi saldo

Doordat Marcel zijn ruwvoer goed weet te benutten, hoeft hij weinig eiwit bij te voeren en realiseert hij jaarrond een mooi saldo. Ook het najaarsgras goed benutten is voor hem een belangrijke uitdaging. Een nadeel aan het product gras is volgens hem dat er een overmaat aan eiwit in kan zitten. ‘Door dit eiwit toch te benutten, haalt RECYCLE dit nadeel weg. Vers gras wordt hierdoor een nog aantrekkelijker voedermiddel.’

Advies van Marcel

Hij vervolgt: “Ik wil collega-melkveehouders die ook hun ureum willen verlagen gedurende het weideseizoen zeker adviseren om de PUUR met RECYCLE te voeren. Een betere stikstofbenutting is beter voor de koe en gunstig voor je mestboekhouding. Ik ga het dit jaar in ieder geval weer voeren. Daar hoef ik niet lang over na te denken!”

Lees meer klantverhalen en informatie over RECYCLE

Beheer
WP Admin