Koppels met volwassen vermeerderingsdieren hoeven vanaf 1 juli 2023 minder vaak te worden bemonsterd op salmonella. - Foto: Henk Riswick PluimveeNieuws

Vermeerderaar hoeft minder te testen op salmonella

Vermeerderaar van pluimvee hoeft vanaf 1 juli 2023 minder vaak te testen op salmonella, omdat Nederland twee jaar achtereen aan de Europese doelstelling heeft voldaan. Dit laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten.

De verplichte monstername salmonella door de vermeerderaar gaat van iedere twee weken naar iedere drie weken. Daarnaast neemt ook het aantal officiële monsternames door de NVWA af van drie keer per productieronde naar twee keer per ronde. In opdracht van de autoriteit neemt het bedrijf C-Mark die monsters af.

Volgens de Europese doelstelling mag in een lidstaat maximaal 1% van de volwassen vermeerderingskoppels besmet zijn met Salmonella Enteritides, Infantis, Hadar, Typhimurium of Virchow. Die doelstelling haalde Nederland in 2021 en 2022. Vorig jaar was 0,25% van de volwassen vermeerderingskoppels besmet met salmonella. Het jaar daarvoor 0,38%. In 2020 was 1,42% van de koppels besmet en werd de doelstelling dus niet gehaald.

Lees meer over salmonella

Beheer
WP Admin