Beschermde Nederlandse sierteelt wordt illegaal vermeerderd in China. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Veredelaars in geweer tegen Chinese zaadpiraterij

Het toenemende illegale gebruik van beschermde Nederlandse plantenrassen in China is de Nederlandse veredelaars een doorn in het oog. Zuid-Hollands gedeputeerde Adri Bom-Lemstra maakte dat woensdag duidelijk aan een Chinese handelsdelegatie uit de provincie Yunnan.

De Chinezen bezoeken de Zuid-Hollandse tuinbouw en leggen contacten met Zuid-Hollandse ondernemers. Verscheidene Zuid-Hollandse bedrijven, waaronder sierteeltbedrijf Anthura Horticulture uit Bleiswijk, hebben al handelscontacten met China.

Illegale vermeerdering van beschermde Nederlandse plantenrassen

Op de bijeenkomst met de Chinese delegatie vertelde Sander Smeding van Anthura dat Nederlandse telers van bloemen, groente en fruit steeds meer last hebben van illegale vermeerdering van hun gewassen. Waar in 2010 nog 50% van de markt bestond uit illegale kopieën in China, stelt Smeding, is dit percentage inmiddels gegroeid tot 70%.

Verzoek aan China om streng op te treden

Tegen dit probleem lopen steeds meer Nederlandse tuinbouwondernemers in China aan. Sommige ondernemers besluiten daarom geen zaken te doen met China of stoppen ermee. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra vroeg hier aandacht voor bij vice-gouverneur Zhang Zulin van Yunnan en verzocht hem hier strenger tegen op te treden.

Bom-Lemstra zette in haar speech het belang uiteen van de Chinese markt voor de Zuid-Hollandse Greenport en benadrukte dat bedrijven graag hun kennis en kunde aan China willen verkopen. “Bij ontwikkelen van innovatie en oplossingen voor de lokale Chinese markt werken we graag samen. Een kennismaking als vandaag is een eerste start om dit de komende jaren door te ontwikkelen.”

Beheer
WP Admin