Zes dierenwelzijnsorganisaties uiten felle kritiek op het Beter Leven-keurmerk (BLk) van de Dierenbescherming. Ze vinden dat het Beter Leven-keurmerk misleidend is, omdat deze welzijnsstandaarden volgens hen slechts een kleine vooruitgang zijn ten opzichte van de gangbaar gehouden dieren. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Verdeeldheid bij dierenorganisaties over Beter Leven-keurmerk

Zes dierenwelzijnsorganisaties uiten felle kritiek op het Beter Leven-keurmerk (BLk) van de Dierenbescherming. Ze vinden dat het Beter Leven-keurmerk misleidend is. Dit omdat deze welzijnsstandaarden volgens hen slechts een kleine vooruitgang zijn ten opzichte van de gangbaar gehouden dieren.

De dierenwelzijnsorganisaties die in diverse media hier een punt van maken, zijn de Faunabescherming (die zich richt op het beschermen van in het wild levende dieren), actiegroep Bite Back, Animal Heroes, een noodhulporganisatie voor dieren, Peta, House of Animals en Animal Rights. Wakker Dier is gematigder.

Niko Koffeman, voorzitter van de Faunabescherming en tevens senator van de Partij voor de Dieren, verwijt de Dierenbescherming met het Beter Leven-keurmerk mede verantwoordelijk te zijn voor dierenleed. Hij vindt dat de Dierenbescherming moet stoppen met het keurmerk. Volgens hem zou dat mensen bewust maken dat diervriendelijke producten eigenlijk niet bestaan. Hij pleit ervoor om op vleesproducten foto’s van de veehouderij te plaatsen. Dit om consumenten beter te informeren over de gang van zaken. Hij verwijst hierbij naar de foto’s zoals die op sigarettenpakjes staan over de gevolgen van roken.

Dieren beter leven geven

Marijke de Jong, programmamanager Beter Leven keurmerk bij de Dierenbescherming, vindt de kritiek onterecht. “Wij werken eraan om dieren een beter leven te geven, zolang mensen nog vlees eten. Op dit moment eet 95% van de mensen nog vlees en de consumptie neemt niet echt af. Onze visie en strategie is dat we voor de dieren die gehouden worden, toch het welzijn willen verbeteren. Dat gaat inderdaad in kleine stapjes, zodat we zoveel mogelijk boeren en consumenten mee krijgen.” Volgens De Jong pleiten de organisaties vooral voor een volledig veganistisch dieet. Dat is volgens haar niet realistisch.

De Jong benadrukt dat de situatie in Nederland waarbij supermarkten de keuze hebben gemaakt voor een hogere standaard voor dierenwelzijn, vrij uniek is in de wereld. De standaard in de supermarkten is 1 ster Beter Leven pluimveevlees. Toen dit nog niet het geval was, bleek het overgrote deel van de consument voor het goedkopere gangbare product te kiezen. Dat marktaandeel was toen 80%.

Op de vraag of de Dierenbescherming de normen voor het BLK gaat aanpassen na de kritiek, reageert De Jong dat aanpassingen van het systeem altijd al het doel is geweest. “De snelheid daarbij verschilt per sector. Het verschil bij pluimveevlees tussen gangbaar en één ster is al vrij groot, dus daar zullen we niet snel veranderingen doorvoeren. In de varkenshouderij lopen in 2025 enkele overgangstermijnen af, waardoor de normen vanaf dan strenger zullen zijn.”

Kritiek niet op onverwacht moment

De Dierenbescherming erkent dat één ster BLk in sommige gevallen een beperkte verbetering is van het dierenwelzijn ten opzichte van gangbare productie. “Maar in de supermarkt kiezen mensen met hun portemonnee. Op deze manier hebben de dieren in ieder geval een iets beter leven gehad”, aldus de Dierenbescherming. Om die reden vindt dierenrechtenorganisatie Wakker Dier dat het niet verstandig is om te stoppen met BLk.

De kritiek van de dierenorganisaties komt niet op een onverwacht moment. In de Tweede Kamer wordt volgende week gestemd over het aanpassen van de Wet Dieren, om het dierenwelzijn in de veehouderij te verhogen. Een voorstel van de Partij voor de Dieren om concrete voorwaarden voor dierenwelzijn op te nemen in de wet, lijkt geen meerderheid te gaan halen. Hoewel meerdere partijen nog twijfelen. Een reeks bekende Nederlanders doet via sociale media een oproep om voor het voorstel van de PvdD.

Reacties

  1. volgens de jong pleiten organisaties voor een volledig veganistisch dieet. koffeman is een vega fabrikant, zijn belangen en van zijn vrienden om de veehouderij te verbannen zijn groot….

Beheer
WP Admin