AlgemeenNieuws

Verdachten groeihormonenzaak maandag voor de rechter

Almelo – Aanstaande maandag 10 maart begint in Almelo de rechtszaak tegen de twee personen die verdacht worden van illegale hormonenhandel. De verdachten zijn een 70-jarige man uit Holwerd en een 41-jarige vrouw uit Drachten.

Eind november 2013 werd de man in een hotelkamer in Emmeloord aangehouden door de Inlichtingen en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit met vijf kilo illegale grondstoffen voor groeihormonen in zijn bezit. Die hoeveelheid is genoeg voor de productie van ongeveer 50 liter hormoonpreparaat, waarmee tienduizenden vleesrunderen kunnen worden behandeld. Niet eerder werd in Nederland in één keer zoveel van de grondstof aangetroffen, aldus het Openbaar Ministerie. De man – eigenaar van een diergeneesmiddelenbedrijf in Friesland – wordt verdacht van het smokkelen van verboden grondstof voor groeihormonen en diergeneesmiddelen. Zo’n twee weken na de aanhouding van de man werd een vrouw uit Drachten aangehouden. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij smokkel van grondstof voor groeihormonen.

Tijdens de zitting van maandag voor de rechtbank Almelo zal duidelijk worden wat de beide verdachten uiteindelijk ten laste gelegd gaat worden door het Openbaar Ministerie.