Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

Verbod glyfosaat kost Britten kapitalen

Een verbod op glyfosaat kan de Britse akkerbouw meer dan een miljard euro aan gemiste productiewaarde kosten.

Dat betekent ook dat de schatkist ruim € 200 miljoen aan belastinginkomsten misloopt.

Dat berekenen Oxford Economics en Andersons adviesbureau in een rapport voor de Crop Protection Association, de organisatie van bedrijven die actief zijn in de gewasbescherming. Als glyfosaat niet meer mag worden toegepast, dan kan de Britse tarwe-oogst met 20% terugvallen, wat € 1,1 miljard aan productiewaarde zou schelen.

‘Oneerlijke concurrentie’

Directeur Ian Mulheirn van Oxford Economics: “Onze bevindingen zijn duidelijk. Een verbod op glyfosaat door Brussel zal negatieve gevolgen hebben voor de landbouw en daarmee voor de economie. Dat komt dan op een moment dat de Britse boeren toch al in een hoogst onzekere situatie verkeren.” Mulheirn wijst er ook op dat een EU-verbod, terwijl het middel elders in de wereld wel op de markt blijft, tot oneerlijke concurrentie zou leiden.

‘Verbod is hypocriet’

Vice-voorzitter Guy Smith van de National Farmers Union noemt een verbod ‘hypocriet’. “De publieke opinie is bang gemaakt door dezelfde actiegroepen die nu voor een ban pleiten.” Hij noemt met name het International Agency for Research on Cancer dat glyfosaat eerder ‘vermoedelijk kankerverwekkend voor mensen’ heeft genoemd. “Maar een reeks andere organisaties heeft het middel recent veilig verklaard voor de gezondheid.”

Beheer
WP Admin