AlgemeenNieuws

Verbazing over rechterlijk verbod op ganzenbestrijding in Overijssel

Zwolle – Landbouworganisaties LTO Noord en NMV reageren onthutst op de uitspraak van de rechtbank Overijssel over de ganzenjacht in die provincie.

In een spoedprocedure, aangespannen door de Vogelbescherming, heeft de rechtbank het besluit van de provincie geschorst om de jacht op ganzen in de winter op een deel van de dag toe te staan. Tot 1 maart moet er van de rechter gehele winterrust gelden.

“Onbegrijpelijk en teleurstellend”, zegt NMV-voorzitter Dirk Jan Schoonman. “De rechter lijkt hiermee op de stoel van de bestuurder te gaan zitten. Dat voelt niet goed.” Schoonman hekelt de verwijzing naar het ganzenakkoord in de rechterlijke uitspraak. “Dat akkoord is er niet. Dus is het niet aan de rechter om eraan te toetsen.”

Nog meer kritiek oogst de opmerking van de rechter dat onvoldoende zou zijn aangetoond dat overwinterende ganzen wel of niet aantoonbaar belangrijke schade veroorzaken. “Kijk naar de cijfers van het Faunafonds, daaruit blijkt overduidelijk dat er jaarlijks voor vele miljoenen schade is.”

Arend Bouwmeester, bestuurder van LTO Noord Overijssel, heeft dezelfde kritiek. “De rechter gaat op de stoel van de provincie zitten.” Hij verwacht dat de schade nu toeneemt. De provincie beraadt zich nog op een reactie.

Beheer
WP Admin