AlgemeenNieuws

Vele tientallen schades na hagel 9 mei

Utrecht – De hagelbuien die op 9 mei over Nederland trokken, hebben tot vele tientallen schademeldingen in de land- en tuinbouw geleid. Dat blijkt uit een telefonische rondgang langs verzekeringsmaatschappijen.

Telers door het hele land werden geraakt, maar de hagel decimeerde oogsten het meest in de Betuwe, Bommelerwaard en Noordoostpolder. Honderden hectares hard- en zachtfruit werden geraakt, maar ook veel telers van uien, suikerbieten en bloembollen dienden claims in.

Interpolis Achmea schat veertig tot vijftig meldingen binnen te hebben gekregen. Concurrent Vereinigte Hagel telt 37 telers met schade alleen al in de fruitsector. Onder de leden van Vereinigte Hagel werden ook tientallen akkerbouwers werd getroffen. Agriver heeft geen aantallen meldingen paraat.

De financiële omvang van de schades verschilt, maar kan in het geval van een groter fruitbedrijf oplopen tot enkele tonnen. Fruitteler Gerard Vos uit het Betuwse Driel zag vrijwel zijn complete oogst aan kersen, peren en appels verloren gaan. Vijf jaar geleden overkwam de teler hetzelfde.

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin