Premium
In 2020 heeft Zonnespelt een kleinverpakkingslijn opgezet. Daarnaast verwerkt Scherpbier broodmixen met veldbonenmeel handmatig in verpakkingen van vijf kilo. Lees onderaan dit artikel een interview met deze ondernemer. - Foto: Studio Kastermans AkkerbouwAchtergrond

Veldbonen rendabel voor lokale foodketen

Reacties

  1. Afgelopen jaar hebben we voor het eerst en het laatst een aantal ha winterveldbonen gezaaid. Netjes in de eerste week van november, ze kwamen mooi op maar veel hebben we er niet van kunnen genieten. De populatie fazanten trokken de één na de andere plant uit de grond omdat het veruit de lekkerste plant is in de omgeving in de winter. Pas na januari zijn ze groot genoeg om niet meer ontworteld te worden al kostte het ons wel een ha. Verder was de teeltbegeleiding matig. Het kwam er op neer van zaai ze, strooi een keer kali, spuit tegen de chocoladevlekkenziekte als je het ziet en oogst smorgens voordat je tarwe gaat dorsen.
    De problemen werden legio, in mei strekte het gewas zich tot 2 m hoogte en ging omver (de stengels waren veel te slap, je kon ze tussen 2 vingers pletten), de bladrandkever , botritis en uiteindelijk de erwtenpeulboorder zorgden voor een deceptie. Kan de teelt beter? absoluut. maar de beraamde 7 ton is echt veel te ver weg, alsof je 15ton tarwe van een ha wil oogsten. In theorie kan het maar 5 ton is realistischer. En 5 ton x €,30 maakt €1500,- dat zegt genoeg.

  2. Veldbonen zonder chemie is niet mogelijk. Je hebt geen opbrengst en de bonen zijn van slechte kwaliteit ( kleur). Wil je die bonen verkopen dan ben je verplicht ze te malen om de boonkwaliteit te verbloemen.

Beheer
WP Admin