Oud-landbouwminister Cees Veerman - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenAchtergrond

Veerman: samenwerken in ketens noodzakelijk

De consument is kritisch en daarom worden vraag en aanbod in de productieketen steeds directer op elkaar aangesloten. Binnen ketens kan meerwaarde worden gecreëerd, maar ketens sluiten zich en dus moeten boeren er op tijd bij zijn. Dat zei oud-landbouwminister Cees Veerman tijdens een bijeenkomst bij de slachterij van Vion in Groenlo over duurzame ketens.

Het is volgens Veerman, nu voorzitter van de Europese werkgroep agrarische markten, onvermijdelijk dat boeren binnen ketens vrijheid inleveren. Een pijnlijk gegeven, want boeren zijn ondernemers en werken graag vanuit hun eigen gevoel, aldus Veerman. “Maar de enige manier om in de keten iets voor elkaar te krijgen, is elkaar vertrouwen, echt samenwerken.”

Veerman: word als boer vrienden met wie nu je vijand is

Veerman denkt dat boeren vaker moeten durven samenwerken met onverwachte partijen. “Je moet vrienden worden met wat nu je vijanden zijn.” Niet alleen de supermarkten maar ook Ngo’s zijn onmisbaar in het bouwen van sterke ketens, denkt Veerman. Volgens hem moet de sector accepteren dat de consument grillig is en het werk dus nooit af is.

Refererend aan het zogeheten één-stervlees van Vion: “Ik geef u op een briefje dat u straks naar twee sterren toe moet.” Voorwaarde voor sterke ketens is dat er een eerlijke margeverdeling komt. Veerman citeert een Europees rapport waarin onomwonden wordt gesproken van ‘oneerlijke handelspraktijken’ die maken dat boeren weinig verdienen.

Veerman wilde niet ingaan op mogelijke oplossingen die zijn werkgroep straks voorstelt, behalve dat het verder zal gaan dan het aanpassen van de mededingingsregels, die nu erg gericht zijn op het garanderen van een zo laag mogelijke prijs voor de consument.

Misvatting

Volgens Veerman is het een misvatting door samen te klonteren direct voordeel behaald kan worden. “Binnenkort is het 20 jaar geleden dat The Greenery is opgericht. Het moest een vereniging van bijna alle groente en fruitveilingen worden en dat is grotendeels ook gelukt. Maar mensen realiseerden zich niet dat het samengaan niet de oplossing was maar ze slechts in staat stelde een oplossing te formuleren. Er werd niet echt samengewerkt.”