Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Vee&Logistiek en NVWA zoeken naar oplossing exportkeuringen

De problemen met de export van fokvee door een tekort aan keuringsdierenartsen van de NVWA zijn voor de korte termijn opgelost. Dat meldt Vee&Logistiek Nederland.

In het Noorden en Oosten zegde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig weekend op het laatste moment exportkeuringen af, omdat er onvoldoende keuringsdierenartsen beschikbaar waren. Transporteurs waren al onderweg en het vee stond klaar voor export. “We zijn blij dat de keuringen met kunst en vliegwerk van de NVWA uiteindelijk toch door konden gaan, zodat de geplande transporten zijn doorgegaan”, zegt Henk Bleker, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland.

Zoeken naar structurele oplossing

De brancheorganisatie voor veetransporteurs gaat binnenkort met de NVWA in gesprek over een meer structurele oplossing voor het tekort aan keuringsdierenartsen. “We zijn best bereid om zelf met een pool van private dierenartsen te komen die exportkeuringen kunnen uitvoeren voor de NVWA. Het bedrijfsleven is graag bereid om samen met de overheid aan een oplossing te werken. Het gaat ons erom dat we leveringszekerheid hebben bij de keuringen”, vindt Bleker. De toelating van stalkeuringen, waarbij dieren die geëxporteerd worden maximaal 24 uur voor export gekeurd mogen worden in de stal in plaats van dat ze gekeurd moeten worden bij het laden in de vrachtwagen, biedt ook meer flexibiliteit, verwacht Vee&Logistiek Nederland.

Beheer
WP Admin