AlgemeenAchtergrond

Veel regen maakt werk lastig

Schaarsbergen – De vele regen van afgelopen weekend zorgen voor moeilijke rooiomstandigheden voor akkerbouwer Johan Rap uit Schaarsbergen.

Schaarsbergen – De vele regen van afgelopen weekend zorgt voor moeilijke rooiomstandigheden voor akkerbouwer Johan Rap uit Schaarsbergen. Met twee trekkers voor de rooier lukt het om de voormalers toch uit de grond te halen. ”De fabriek wil de zetmeelaardappelen graag hebben.

Zaterdag hebben we al een groot deel op de normale manier kunnen rooien, maar door de regen was nu een tweede trekker nodig.” De kwaliteit van de aardappelen van het ras Seresta is volgens de akkerbouwer goed. ”Ik verwacht dat we ruim 40 ton per hectare oogsten.” De aardappelen worden op het perceel gestort, om vervolgens na reiniging op transport naar Avebe te gaan.

Foto Sjef Prins

Werkhoven – Zowel de jeugd als volwassenen staan klaar om hun dieren voor te leiden bij de veekeuring van afgelopen zaterdag in Werkhoven. De keuring vond plaats op de jaarlijkse landdag van de Plattelands Jongeren Gemeenschap Utrecht (PJGU), die ditmaal werd gehouden op het bedrijf van de familie van Eck. Naast een veekeuring waren er tal van andere activiteiten. De landdag wordt bij toerbeurt gehouden in de vier regio’s van PJGU. Ditmaal was het in de regio van de afdeling Langbroek.

Foto William Hoogteyling

Terwijl de Nederlandse zomer maar heel matig is, pakt de winter in Nieuw-Zeeland in alle hevigheid uit. Het land kampt met de zwaarste sneeuwstormen in decennia. In Auckland, op het Noordereiland, viel voor het eerst in dertig jaar sneeuw. Wegen zijn afgesloten, het treinverkeer en vliegverkeer ligt stil en de stroom is in veel gebieden uitgevallen. Autoriteiten roepen burgers op zich klaar te maken voor zware omstandigheden door te zorgen voor voldoende voedsel en warme kleding. De komende dagen wordt nog meer sneeuw verwacht.

Brievenbussen in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn door de zware sneeuwval in het gebied moelijk te bereiken. Voor de komende dagen wordt in het land nog meer sneeuwval verwacht. Nieuw-Zeelandse media spreken van weersomstandigheden die je maar eens in je leven meemaakt.

Foto ANP

’t Goy – Fruitbedrijf Spitfruit uit ’t Goy is gestart met de oogst van Conference. De oogst van het jonge perceel is vroeger gestart om de vraat van kraaien voor te zijn. ”Het is een jong perceel, dus de vruchten zijn aan de grove kant. Als je de peren dan kwijt kunt, moet je het gelijk doen.” De fruitteler verkocht het fruit direct van de stam aan één van zijn vaste afnemers. ”Dat kwam gewoon zo uit, we doen het normaal niet zo.” Prijzen voor deze partijen zijn bij de start van een volle oogst toch al niet denderend.

De kraaien zijn lastig te verjagen. ”Vandaag als er mensen in de boomgaard zijn, zie je ze niet, maar ze lachen om het kanon.” Doordat ze hoog in de populierenbomen afwachten, zijn ze ook lastig te bejagen. Dat zou wel het beste werken, weet Spithoven.

Foto William Hoogteyling

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin