AlgemeenAchtergrond

Veel erfgoed, geen museum

Wie wil genieten van het mechanisch cultureel erfgoed, kan elk weekend te kust en te keur. Talloze hobbyisten zijn druk met oldtimer trekkers en oude oogstmachines. Er zijn zelfs trekkertrekwedstrijden met oldtimers. Regionale en plaatselijke Musea zijn er ook, maar een nationaal landbouwmuseum ontbreekt.

Maar dat gaat veranderen. Er zijn vergevorderde plannen om op landgoed Mariënwaerdt in Beesd een museum-nieuwe-stijl te vestigen. Een initiatiefgroep onder voorzitterschap van professor Gert van Dijk is hiermee bezig. Hier komt de collectie van landbouwmachines die eerder in Wageningen stond, in het Museum Histrorische Landbouwtechniek. Dat museum sloot in 2005 sloot, het materiaal is opgeslagen in WUR-gebouwen in Lelystad.

Museum mag het niet heten wat er in Beesd komt. Het wordt een belevingscentrum, aldus projectleider Marco de Haas. Een visitekaartje voor de Nederlandse agro- en foodsector. “Het moet dé plek worden waar je buitenlandse gasten op agrogebied mee naartoe neemt.” De naam is NFAM (Nederlands Food e en Agri Mariénwaerdt). De collectie historische werktuigen is daar onderdeel van, maar De Haas benadrukt dat er meer voor- dan achteruit gekeken wordt in het centrum. Eind dit jaar verwacht hij dat het plan meer is uitgewerkt.

Beheer
WP Admin