Uitgekochte Limburgse veehouders Krol: ‘Lang, lastig en spannend traject voor ons’
Veehouders Gert (55) en Rianne (54) Krol tekenden donderdag het zevende koopcontract in het kader van de vrijwillige opkoopregeling met gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks) op hun rundveebedrijf in Weert.
“Het is een lang, lastig en spannend traject geweest voor ons”, aldus beide boeren tegenover het ANP. “Er waren veel vragen over de vrijwillige opkoopregeling van het Rijk bij de Provincie en bij ons, en je neemt ook niet zomaar afscheid van het bedrijf waar je jarenlang met hart en ziel aan hebt gewerkt. Toch zijn wij zeker van onze zaak. Onze drie kinderen willen ons rundveebedrijf niet overnemen en ons bedrijf komt in aanmerking voor deze MGA1-opkoopregeling. Je moet nog maar zien wat er verder nog aan mogelijkheden wel of niet zal komen.”
Tekst gaat door onder de foto
185 koeien en 105 stuks jongvee
Het tweetal heeft de 185 koeien en 105 stuks jongvee in september weg gedaan. De stallen zijn leeg. Gert en Rianne willen naar de Verenigde Staten gaan om een zoon te bezoeken en om in de VS en Canada op bezoek te gaan bij bevriende veehouders. “Vandaag sluiten wij een spannende periode in ons leven af. Stoppen is ook ondernemen en we zijn blij met ons besluit. Het geeft ons rust en zekerheid.”
“We zijn met meer boeren in een afrondende fase”, zegt gedeputeerde Gabriëls. “Dat moet ook, want dit is de laatste kans voor deze vrijwillige opkoopregeling, die op 30 november sluit. Toch is er meer nodig en we willen ook meer in Limburg. Zo willen we bijvoorbeeld ook de transitie in de landbouw stimuleren en boeren met goede plannen ondersteunen. Daarvoor hebben we in onze brief aan de minister ook middelen gevraagd. Bij een grote opgave horen immers ook goede en omvangrijke middelen, en op dit moment is de MGA1-regeling de enige concreet beschikbare regeling.”
7 Limburgse boeren uitgekocht vanwege stikstof
In Limburg zijn inmiddels 7 boeren uitgekocht vanwege stikstof. De provincie verwacht dat dit er nog meer kunnen worden, maar voor boeren die zich na de deadline van 30 november gemeld hebben, is niets geregeld.
Een verdubbeling van het aantal uitgekochte boeren zit er sowieso in, aldus Limburg: de verwachting is vijftien tot twintig bedrijven. De provincie had in eerste instantie contact met tientallen boeren die eventueel wel iets zagen in de opkoopregeling.
De regeling is nog beschikbaar voor boeren die zich hebben gemeld bij de provincie tot 30 november. De provincie wil graag ook daarna boeren nog de mogelijkheid bieden om vrijwillig hun bedrijf te beëindigen, maar een regeling hiervoor is er niet.
Boeren die zich nu melden, vallen in een vacuüm. De Limburgse gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks), verantwoordelijk voor de opkoopregeling in zijn provincie, maakt zich hier grote zorgen over.
150 boeren hebben interesse in opkoopregeling
Dat zei hij donderdag bij het zetten van zijn handtekening onder een opkoopcontract met melkveehouders Gert en Rianne Krol in Weert. Zij waren de zevende veehouderij waarmee de provincie een contract afsloot. Binnen de bestaande regeling verwacht de provincie in totaal 15 tot 20 boeren te kunnen opkopen. Maar los van die regeling hebben zich nog eens 150 boeren gemeld die interesse hebben in vrijwillige uitkoop. “Voor hen is er echter niets geregeld”, zei Gabriëls.
Voor de huidige opkoopregeling hadden zich bij de provincie veertig boeren gemeld. Een deel daarvan haakte echter af toen het Rijk aankondigde later met een andere regeling te zullen komen. “Deze boeren wachten af”, zei Gabriëls. Daarnaast zijn er talloze hordes die genomen moeten worden, en die zijn per boerenbedrijf anders. “Kies voor maatwerk als je stappen wilt zetten”, roept Gabriëls op. “Waarom een agrariër een keuze maakt, weet je vooraf niet. Je moet weten welke twijfels er bestaan bij een gezin. Welk doel een opkoop dient. Dat vraagt om maatwerk.”
Ik kan een boer die zich nu meldt, niks bieden
Gabriëls wijst erop dat het twee jaar heeft geduurd om zeven boeren vrijwillig uit te kopen. “Dus moet je betere regelingen maken en boeren het comfort bieden om uitgekocht te worden. Ik kan een boer die zich nu meldt, niks bieden. Er is geen regeling meer.”