Foto: Mark Pasveer BoerenlevenColumn

‘Vastgezogen in de modder’

Daar stond ik, met laarzen en handen in de modder. ‘Mag ik een foto maken’, vroeg Luc. ‘Nee, zei ik.’

Fláts…..voordat ik het door had lag ik daar. Of liggen, eigenlijk was het meer een standje dat leek op dat behendigheidsspel Twister. Luc zei: “Ja, weet je, het zou erger zijn geweest wanneer ik het zou zijn.” Op dat moment dacht ik: “Het zou erger zijn geweest als ik compleet languit zou liggen.” Ik stond namelijk met twee voeten vastgezogen in de modder en twee handen wijd gespreid (ook in de modder) een meter uit elkaar. In die houding stond ik na te denken over hoe ik, zonder te vallen en mét laarzen, veilig uit deze vreemde situatie zou komen.

Bij ons gaat het melkvee en jongvee lekker naar buiten zolang het kan

In het najaar is het altijd een gewissel van percelen. Om alle vee toch nog even naar buiten te krijgen op het juiste perceel. Gelukkig heb we maar twee perceeltjes iets verderop en de rest is allemaal huiskavel. Laatst zei een boer lachend: “Om mij mag het wel winter worden want bij ons staat het vee allemaal binnen. Het gras heeft niet voldoende voedingswaarde en dan moet ik ze toch bijvoeren. En maaien doe ik niet meer!”

Soort van relatietest

Bij ons groeit het gras al wekenlang nog flink. Hoe die boer het oplost, dat weet ik niet maar bij ons gaat het melkvee en jongvee lekker naar buiten zolang het kan. Bovendien is het een leuke bezigheid om samen een boerderij-activiteit ondernemen. Het is soms echt een uitdaging, een soort van relatietest.

Het enige wat ik moest doen, was het stroomdraadje verplaatsen dat de wei in tweeën verdeelde. Op die manier kon een gedeelte van het jongvee van buiten naar binnen. Het draad zat dichtbij een waterbak en moest een aantal meters verderop weer vastgeknupt worden. Bij de waterbak is een aantal nieuwe betonblokken neergelegd, er omheen is het een grote modderpoel, vermengd met poep, waar je flink in kunt wegzakken. Dat had ik pas door toen ik erin stapte.

Twister spelen

Als je ooit Twister hebt gespeeld, dan weet je hoe ik erbij stond. Mijn linker onderbeen stond op groen, mijn rechter op rood en mijn handen op (ongeveer het midden) blauw en geel. Voor wie het spel niet kent:

‘Twister is een gezellig behendigheidsspel. Het heeft een mat met 24 grote gekleurde cirkels. Een draaischijf bepaalt op welke cirkel je je handen en voeten neerzet. Het spel levert hilarische momenten op.’

Daar stond ik. Luc pakte zijn telefoon maar hij bedacht zich en vroeg “vind je het leuk als ik een foto maak?”

Ik was me nog steeds aan het beraden hoe ik eruit zou komen

“Nee”, was mijn antwoord. Dus hij maakte gelukkig geen foto. Ik was me nog steeds aan het beraden hoe ik eruit zou komen. Heel voorzichtig probeerde ik mijn voeten te verzetten. Niks. Na een flinke ruk schoot mijn laars los en tegelijkertijd ging ik met mijn handen omhoog.

Het leek wel een prachtige oefening van Epke Zonderland maar dan met iets minder stijl.

Beheer
WP Admin