Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

Varkensslachtingen door 15 miljoengrens

In Nederland zijn afgelopen jaar ruim 15 miljoen varkens geslacht. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Het aantal van 15.016.000 geslachte varkens is een hoeveelheid die afgelopen jaren niet is gehaald. De varkens kwamen in 2015 met een gemiddeld gewicht van 94 kilo aan de haak. Dat is veel zwaarder dan 5 jaar geleden. In 2011 zat het geslacht-gewicht van de varkens op 92,31 kilo. Het percentage mager vlees van de varkens zit in 2015 op 59,31.

Daling levende export

In de afgelopen twee jaren steeg in Nederland het aantal geslachte varkens met ruim een miljoen, ofwel 7,8 procent. De levende export daarentegen daalt. Het aantal uitgevoerde slachtvarkens nam in twee jaar tijd met ruim een half miljoen dieren af. Dit aantal zit in 2015 tegen de 3 miljoen aan. Het gros van de geëxporteerde slachtvarkens gaat naar Duitsland.

Een reden van de lagere varkensexport is het gekrompen prijsverschil tussen Nederlandse en Duitse slachterijen, verklaart Cees Oostrom, voorzitter sectorcommissie varkenshandel van Vee&Logistiek Nederland. “Exporteren heeft alleen zin als dit voor de varkenshouder een meerprijs oplevert.”

Klepkeuring maakt export duurder

Oostrom haalt aan dat veel Nederlandse slachterijen hebben geïnvesteerd en uitgebreid afgelopen jaren. De klepkeuring van levende varkens maakt export ook duurder. Oostrom hoopt dat de stalkeuring later dit jaar weer mogelijk wordt. “Hoe meer afzetmogelijkheden voor varkens hoe beter dat is voor de opbrengstprijs.”

POV start 15 februari pilot stalkeuring exportvarkens

In samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start Producent Organisatie Varkenshouderij (POV) de pilot met de stalkeuring van exportvarkens. De POV schrijft dat de proef 15 februari begint. Bij de aftrap deze week doen drie exporteurs en acht varkenshouders mee. De varkenssector werkt al bijna twee jaar aan het terugkrijgen van de stalkeuring.