VarkensNieuws

Varkensslachterijen teleurgesteld om boycot

Helmond/IJsselsteijn – De Russische boycot van agrarische producten uit onder meer de EU is slecht voor de varkenshouders en voor de slachterijen. Dat zegt Marc van Rooi van slachterij Van Rooi Meat. Jaap de Wit jr. van vleesbedrijf Westfort hoopt op nieuwe mogelijkheden op de wereldmarkt.

Van Rooi zag met de stap van de Russische president Poetin zijn hoop op een heropening van de Russische markt definitief vervliegen. Van Rooi verwacht een negatieve invloed op de prijsvorming. Hij ziet wel mogelijkheden voor andere afzetkanalen in het verre oosten en ook binnen de EU, “maar het gaat zeker op korte termijn ten koste van de marges. Binnen de EU verdringen we elkaar op overvolle markten”.

Varkenshouders zouden er goed aan doen om net als andere sectoren aan te dringen in Brussel op compensatie voor de geleden schade, zo vindt Van Rooi.

De Wit jr. van Westfort wijst erop dat er voor de varkensvleesbedrijven niet zo heel veel is veranderd. “De grens zat al sinds begin dit jaar dicht. We hebben al grote afboekingen gehad op producten die oorspronkelijk voor Rusland waren bestemd.” De Wit hoopt dat er op de wereldmarkt nieuwe mogelijkheden ontstaan doordat Brazilië, de beoogde nieuwe leverancier voor Rusland, gaten zal laten vallen op de wereldmarkt. “We zullen daar op tijd op in moeten springen.”

De komende weken zal moeten blijken hoe het aanbod zal zijn van varkens, stelt De Wit. De kans bestaat dat varkenshouders op korte termijn dieren vervroegd zullen aanbieden omdat ze vrezen voor dalende prijzen.

Beheer
WP Admin