Foto: Michel Velderman VarkensNieuws

Varkensprijs Vion met moeite onveranderd

De vleesvarkensnotering van Vion blijft ook deze week staan op € 2,32 per kilo inclusief btw. Daarmee staat de notering voor de derde week op rij op dit niveau.

Het prijsbehoud was echter geen uitgemaakte zaak. De remming komt daarbij van de vleesmarkt. Daarbij noteren de hammen, de bacon en de buiken onveranderd, maar staat er op de schouders en nekken wat druk.

Maar de prijzen daarvan waren in het barbecueseizoen gestegen, dus dat zijn niet de mutaties waardoor het wringt. Gemiddeld zijn de vleesverkopen prijshoudend, al is de afzet volgens Vion voor de tijd van het jaar nog wel te rustig. De traditionele opleving van de markt na de vakanties wordt nog niet zo gevoeld.

De echte pijn zit hem bij de afzet van de slachtbijproducten. Grootafnemer China houdt de druk zwaar op de ketel. Waar Nederlandse exporteurs in goede, stabiele tijden maandelijks prijzen kunnen vastzetten, willen afnemers zich nu niet langer vastleggen dan 14 dagen. Ze hangen achterover en bieden steeds verder terug. Ondanks dat het niet over de grote massa van het varken gaat, tikt uiteindelijk het afbrokkelen van de waarde van dit vijfde deel van het varken wel door. Het maakt de vierkantsverwaarding lastiger.

Het aanbod van varkens is Europees gezien krimpend. Volgens Vion zijn er echter nog altijd voldoende dieren beschikbaar om het slachtprogramma goed te vullen.

Beheer
WP Admin