VarkensOpinie

Varkenshouder fietst voor het goede doel (5)

Een paar jaar geleden leerde Mario van Sleeuwen BIG Challenge kennen. Dit jaar doet hij mee aan de Alpe D’HuZes, omdat het een goed doel is en 100 procent ‘antistrijkstok’.

Woensdag 6 juni, Alpe d’HuZus en mijn verjaardag. ’s Nachts om 12 uur komen de kinderen al zingen aan mijn bed. Het is een gezellig begin van de dag. Ik heb nog nooit zoveel felicitaties op mijn verjaardag gehad. Het is ook de dag van Alpe d’HuZus, waarbij fietsers, supporters en familie ook de berg op kunnen fietsen. Wij blijven de hele dag boven op de berg. We zien de finish, die is indrukwekkend. Bij de Alpe d’HuZes-winkel koop ik arm- en beenwarmers. Als verjaardagscadeau krijg ik een fietslampje. Mijn fiets kan ik dus klaarmaken voor donderdag.

Dé dag

Donderdagnacht sta ik om tien voor drie op. Ik ga douchen, eten, kleed me warm aan en ga op de fiets naar beneden. Prachtig, al die lichtjes op de fiets. Je kunt gewoon de lichtjes volgen naar beneden. Bij de start moeten we een uur wachten. Je ziet niets en er gebeurt niets. Wij tellen af en doen een wave.

We starten in vier rijen dik met 1.000 man tegelijk, het ziet eruit als een snelweg. Het gaat super. Onderweg kan ik gezellig buurten met andere fietsers. Na anderhalf uur ben ik boven. Daar ga ik naar het oppeppunt van BIG Challenge, waar je echt wordt verwend. Vrijwilligers zorgen voor een deken, eten en drinken, echt geweldig!

Genieten en rustig aan doen

Mijn teamcaptain Gerrie Janssen heeft ons geadviseerd vooral te genieten en rustig aan te doen. Dat doe ik en het blijkt een succesformule. Ik heb de hele dag goede zin. Er is veel muziek langs de berg. Dat is fijn, want dat fietst gemakkelijker. Er zijn veel mensen en ik spreek ook veel medefietsers.

Met alle BIG Challengers naar boven

Steeds als ik weer boven ben en gezellig sta te praten, zegt Yvonne dat ik vlugger moet zijn. Ze denkt dat het zo niet gaat lukken. De zesde keer rijden we met de hele BIG Challenge-groep tegelijk naar boven. De laatste 10 kilometer geef ik een fietsmaat een Hermannetje: ik help hem al duwend en pratend naar boven. Ik voel me nog prima. Als grote groep met onze BIG Challenge-shirts en roze helmen komen we de  finish over. Fietser Arie Joren en chef koersweek Wyno Zwanenburg met de check ‘€1 miljoen’ voorop. Geweldig! Echt een kippenvelmoment.

Mooie presentatie van de veehouderij

Alle fietsers krijgen een oorkonde van KWF Kankerbestrijding. ’s Avonds op een BIG Challenge-bijeenkomst krijgen alle kanjers een oorkonde. Alpe d’HuZes met BIG Challenge is een geweldig ervaring. Een mooie presentatie van de veehouderij!