Het management bepaalt hoe gezond de biggen zijn, te beginnen met de biestopname. - Foto: Ronald Hissink VarkensOpinie

‘Varkensgezondheid bepaalt perspectief van bedrijf’

Varkensgezondheid wordt steeds bepalender voor het voortbestaan van een bedrijf.

De groep varkenshouders die beseft dat diergezondheid zeer bepalend is voor de economie van hun bedrijf, blijft groeien. De voorlopers waren hier 15 jaar geleden al van bewust. Sindsdien groeit de groep. Uit diverse cijfers blijkt ondubbelzinnig dat gezonde varkens meer geld opbrengen en zorgen voor een lagere kostprijs. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Grote variatie kosten varkensgezondheid

De gezondheidskosten in de zeugenhouderij zitten in extreme gevallen tegen € 200 per zeug. Op bedrijven waar deze kosten juist laag liggen wordt € 50 gespendeerd aan diergezondheid. Een verschil van € 150 per zeug, oftewel € 3 per afgeleverde big. En van welk bedrijf zou je liever biggen hebben? De vraag stellen is die beantwoorden in dit geval.

Toomrendement

Maar gezonde dieren brengen ook meer geld op, blijkt uit een artikel over toomrendement. Zeker als biggen APP of PRRS onverdacht zijn. Dat kan enkele euro’s per big zijn. Op zich niet gek, want een gezond big groeit beter, met minder voer. Ook komt gezondheid de karkaskwaliteit ten goede.

Toekomstbestendig

Voor het voortbestaan van elk varkensbedrijf wordt varkensgezondheid steeds belangrijker. De pieken en dalen op de varkensmarkt worden namelijk heftiger. Het is zodoende zaak in goede tijden te cashen en in slechte tijden te voorkomen dat het veel geld kost. Anders staat het voortbestaan van een bedrijf op de tocht. Als je in slechte tijden met biggen blijft zitten, dan word je zeker weten geknipt en geschoren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief varkensgezondheid en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.

Reacties

  1. Als de periferie aan een hoge gezondheidsstatus op jullie bedrijven kon verdienen dan was de huidige antieke gezondheidsstatus al decennia geleden overboord gegooid.

Beheer
WP Admin