VarkensNieuws

Varkensexport lijdt onder capaciteitsprobleem NVWA

Utrecht – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onvoldoende dierenartsen beschikbaar om vrijdag alle aangevraagde klepkeuringen voor varkens op de boerderijen uit te voeren. Dat bevestigt de dienst in een bericht op zijn website.

Om te voorkomen dat een deel van de slachtrijpe dieren niet mee kan voor de export bestaat de mogelijk de dieren te laten keuren op een exportverzamelplek. Vier verzamelcentra hanteren ruimere openingstijden, tot 22.00 uur vanavond, om alle veterinaire keuringen af te handelen. Een van de exportplaatsen waar dit gebeurt is de exportwegerij van gebroeders Reimink in Dalmsholte.

Van zes klanten van Handelshuis Schuttert in Ommen is de aanvraag van een exportkeuring op het varkensbedrijf op vrijdag niet toegekend. In totaal gaat het om 2.100 varkens. Zes klanten van Varkenshandel Dijk in Brucht overkwam hetzelfde als de klanten van Schuttert. Bij Dijk gaat het om 1.500 varkens.

De meerkosten, arbeid, tijd, reinigen van de truck en de kosten verzamelplek bedragen volgens directeur Hendrie Dijk van Varkenshandel Dijk minimaal €2,50 per varken. Jan Schuttert van Handelshuis Schuttert spreekt over bedragen oplopend tot €4,00 per varken. Wie de meerkosten gaat betalen, staat nog niet vast. De slachterijen in elk geval niet, bevestigen beide heren. Maar niet leveren deze week, omdat de NVWA onvoldoende mensen heeft, is geen optie om. De slachterij in Duitsland rekent op de varkens.

Beheer
WP Admin