In konijnen en varkens blijkt het zika-virus zich te kunnen verstoppen. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Varkens en konijnen mogelijk signaalsoort zika-virus

Konijnen en varkens vormen vermoedelijk geen reservoir voor zika-virus, maar kunnen mogelijk wel als signaalsoort dienen. Dat blijkt uit een recente Amerikaanse studie.

Dit is een aangepaste versie van het artikel dat is verschenen op 28 februari.

De studie is uitgevoerd door Izabela Ragan en collega-onderzoekers van het College of Veterinary Medicine aan Kansas State University in Manhattan (Kansas) in de Verenigde Staten. De wetenschappers bekeken het bloed van 16 verschillende soorten landbouwhuisdieren, waaronder koeien, geiten, kippen en eenden. Alleen bij besmette kikkers en gordeldieren werd het virus gevonden in het bloed, zij het in heel kleine hoeveelheden.

Bij varkens en konijnen werden antistoffen gevonden. Hierdoor kunnen deze dieren mogelijk als signaalsoort dienen. De aanwezigheid van het virus is eraan te herkennen. Maar volgens de onderzoekers is het onwaarschijnlijk dat vee als reservoir kan dienen voor het virus.

Zika al in zuiden van VS geconstateerd

In het zuiden van de VS zijn al gevallen van zika geconstateerd, nadat de ziekte zich eerst in Zuid-Amerika en de Cariben verspreidde. In Brazilië wordt zika in verband gebracht met misvormde hoofdjes van pasgeboren baby’s.

Beheer
WP Admin