Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

VanDrie wil meerderheidsbelang in Gosschalk

De VanDrie Group wil een meerderheidsbelang verwerven in runder- en varkensslachterij Gosschalk uit Epe. Dit maken de twee bedrijven maandag samen bekend.

De twee bedrijven hebben een intentieverklaring ondertekend. Ze laten weten dat de verdere samenwerking nog nader uitgewerkt moet worden, en goedgekeurd moet worden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in het kader van de mededingingsregels.

De bedrijven zeggen kansrijke mogelijkheden te zien om gezamenlijk de benodigde ontwikkeling bij Gosschalk vorm te geven. Een sterke inzet van beide aandeelhouders zal bijdragen aan het investeringsvermogen en leiden tot synergievoordelen, aldus de bedrijven.

Samenwerking

Beide bedrijven laten desgevraagd weten de verwerving van het meerderheidsbelang niet te zien als een overname, maar als samenwerking tussen twee familiebedrijven. Gosschalk zal in Epe gewoon runderen en varkens blijven slachten. Jule Gosschalk (Public Relations Officer Gosschalk) laat weten dat er voor boeren die aan Gosschalk leveren weinig hoeft te veranderen: “Wij gaan door met onze activiteiten, en gaan graag verder met onze leveranciers”.

Varkensverwerking

De VanDrie Group zet met de overname zijn eerste stappen in de varkensverwerking. Marijke Everts, directeur Corporate Affairs bij de VanDrie Group, laat weten dat VanDrie in de verwerving van het meerderheidsbelang een kans ziet om zich verder te verbreden. Een ruimer aandeel in de rundvleesmarkt, en toetreding tot de varkensvleesmarkt. “We zien dit als een belangrijke stap om risico’s te spreiden”, aldus Everts.

“We kijken als bedrijf naar wat er op ons af komt, en dat is ontzettend veel”, zo stelt ze, verwijzend naar alle beleidsplannen de veehouderij, het landelijk gebied, en de stikstofproblematiek. Ze noemt het een spannende tijd. “We hopen voldoende capaciteit en activiteit te houden om die goed te doorstaan. Dit is een mooie kans die zich voordoet.”

Gosschalk in 2021 in opspraak

Gosschalk raakte in 2021 in opspraak en moest tijdelijk zijn deuren sluiten vanwege misstanden rondom dierenwelzijn in de slachterij. Het bedrijf nam daarop maatregelen en begin 2022 beëindigde de NVWA het verscherpt toezicht. Dit is niet de reden voor deze stap nu, geeft Jule Gosschalk desgevraagd aan. Hij laat weten dat de slachterij de afgelopen twee jaar veel stappen heeft gezet op het gebied van dierenwelzijn, onder meer door samenwerking met dierenwelzijnsorganisaties en door het inzetten van artificial intelligence in de ontvangsthal.

Duurzame toekomst

Hij laat weten dat Gosschalk op zoek is naar een sterke partner. “In zijn algemeenheid staat de vleesmarkt behoorlijk onder druk. Dit is voor ons een logische stap als gevolg van alle onzekerheden”, zo laat hij weten, ook verwijzend naar het overheidsbeleid. Volgens hem biedt de overname Gosschalk een duurzame toekomst. “We hebben hiermee een partner waarmee we veel synergievoordelen hebben, en die sterk en diep in de markt zit. Daarmee kunnen we de continuïteit waarborgen.”

Beheer
WP Admin