Al Gore - Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

Vandaag 12 jaar geleden: Al Gore bezocht Agriport A7

Terugblik op 2008: De man die geen president werd, kwam naar Nederland.

Op 14 oktober 2008 bezocht Al Gore de kassen van Agriport A7. De excursie was onderdeel van een flitsbezoek aan Nederland op initiatief van Urgenda, een Nederlandse organisatie die tot doel heeft Nederland duurzamer te maken. Na 1,5 jaar mailen en bellen, was er eindelijk de toezegging dat Gore zou komen. De Amerikaanse voormalig vicepresident was en is vooral bekend als de Amerikaanse presidentskandidaat die het net niet werd. Later stortte hij zich op het klimaatprobleem. Hij schreef er een boek over: ‘An inconvenient truth’ (Een ongemakkelijke waarheid), over het onderwerp is ook een documentaire gemaakt.

Duurzamer produceren vanwege klimaatprobleem

Aanvullend trok Gore de wereld over om lezingen te geven over de opwarming van de aarde en de rol van de mens in dit proces. Zijn doel was niet om met het vingertje te wijzen, maar om op zoek te gaan naar oplossingen. Tegen die achtergrond keek hij onder meer rond in Agriport A7, het grootschalige kassencomplex bij Middenmeer met veel aandacht voor duurzaam werken.

Gore zag en ziet veel in technische oplossingen en in meerdere interviews gaf hij aan het jammer te vinden dat de techniek achterloopt bij de ambities om duurzamer te gaan produceren. In het verlengde daarvan roept hij consumenten op om alvast het voortouw te nemen door biologisch te eten en veel, veel minder vlees op hun menu te zetten.

Boeren en juiste technologie kunnen bijdrage aan oplossing klimaatprobleem

Intussen blijft hij zich inzetten om de zoektocht naar oplossingen voor het klimaatprobleem op de kaart te houden. Zo nodigde hij vorig jaar op zijn eigen boerderij in Tenessee een groep bodemwetenschappers uit om ideeën uit te wisselen over CO2-opslag in de bodem. Omdat een groot deel van het land, en dus de bodem, wereldwijd in gebruik is door boeren, kunnen zij volgens Gore deel uitmaken van deze oplossing. Het wachten is nog op de juiste technologie.

Dit artikel is te lezen in Food&Agribusiness van woensdag 14 oktober en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Beheer
WP Admin