Minister Van der Wal hoorde tijdens een gesprek met de gemeenten en provincies opnieuw dat boeren door intimidatie niet durven te investeren in verduurzaming van hun bedrijf. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Van der Wal wil overleg met Justitie over intimidatie van boeren

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) wil met haar collega van Justitie en Veiligheid gaan praten over intimidatie van boeren die een overstap op natuurvriendelijke landbouw overwegen.

Dat zei ze maandag 22 augustusna een nieuwe overlegronde onder leiding van bemiddelaar Johan Remkes.

Van der Wal hoorde tijdens een gesprek met de gemeenten en provincies opnieuw dat boeren door intimidatie niet durven te investeren in verduurzaming van hun bedrijf. Eerder had ze dergelijke geluiden ook gehoord tijdens een werkbezoek. “Het is bizar dat dit gebeurt.”

Boeren durven niet deel te nemen aan gesprekken

Boeren durven volgens de bewindsvrouw soms zelfs niet deel te nemen aan de gebiedsgerichte gesprekken met provincies en gemeenten, waar bijvoorbeeld wordt gesproken over de nieuwe aanpak om de stikstofuitstoot terug te dringen. Welwillende boeren krijgen dan te maken met ‘activistisch ingestelde boeren’, vernam Van der Wal tijdens het gesprek.

Van der Wal kreeg persoonlijk met intimidatie te maken toen boeren zich bij haar woonhuis verzamelden. Eerder kregen boeren die in gesprek gingen met bewindslieden of Kamerleden al te maken met intimidatie. Ook tijdens boerenprotesten worden ogenschijnlijke tegenstanders van deze protestbeweging geïntimideerd of bedreigd, bijvoorbeeld bedrijven die door boeren gedumpt afval opruimden of opgehangen protestvlaggen verwijderen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

 1. Hier in de buurt wilde een boer een windmolen plaatsen. Ondanks steun van gemeente en provincie is de windmolen er niet gekomen. Enkel door zeer agressieve houding van niet boeren uit de buurt.

 2. Dat boeren niet moeten intimideren is begrijpelijk, dat lost het gemaakte probleem niet op. Als ik de laatste informatie goed begrijp sturen andere EU landen geen Stikstof gegevens naar Brussel en komen hiermee weg. Nederland het Bureaucratisch geleide land vraagt van iedereen een enorme berg zinloze informatie en stuurt nu bureaucratisch ingewonnen stikstof gegevens naar Brussel en is daarmee bezig zijn landbouww te slopen en zo de concurerende landen vrijspel geven. Het ergste is nog dat Den Haag heeft laten vallen dat de onteigende/uitgekocjte boeren een Beroepsverbod moeten krijgen. Dit betekent dat deze boer zijn beroep niet meer mag uitoefenen en hij hiermee als crimineel wordt weg gezet, want normaal is dit verbod een uitspraak van de rechter. De boeren aan de grens kunnen beter hun geld ontvangen voor he stoppen met landbouwhuisdieren gebruikn om aan de andere kant een stal op te zetten en het land in Nederland blijven gebruiken als hij de aangeeft dit in de vorm van bv. akkerbouw te willen inzetten.

 3. Wat een afschuwelijke manier van de minister om een wig tussen de boeren te drijven. Er is helemaal geen onderling gedoe, wat een onzin.

 4. Denk dat justitie en veiligheid maar eens achter de ministers aan moet.

  De “stikstofcrisis” is een gecoordineerd geweld tegen EN onderdrukking van de boerengemeenschap.

  Boeren gezinnen krijgen invallen, en worden van huis en haard verdreven.

  Gronden worden gevorderd.

  We hebben militaire hulp nodig!!!!!!!!!!!

 5. Van der Wal hoorde dat boeren door intimidatie niet durven te investeren in verduurzaming van hun bedrijf. Zal vooral komen door de intimidatie van haar zelf en het hele kabinet.
  En volgens mij zijn ze het binnen het kabinet ook niet meer zo eens met elkaar.

 6. Kan me er allemaal weinig bij voorstellen, mensen, niet alleen boeren, doen altijd negatief als je afwijkt, maar intimidatie?

 7. Ik voel mij nog altijd geïntimideerd door de uitspraken op 1 november 2019 door ene mijnheer De Groot op het Malieveld in Den Haag. Daar sprak maar één ding uit: over die boeren heen walsen en inpakken voor onze(D66) heilige doelen.

Beheer
WP Admin