Minister Christianne van der Wal - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Van der Wal: Europa kan stikstofnorm niet aan ons opleggen

Europees commissaris Virginijus Sinkevičius kan van Nederland niet eisen ‘dat we gebieden onder de kritische depositiewaarde (KDW) brengen’. Dat schrijft minister Christianne van der Wal in antwoord op Kamervragen.

De minister zegt dat de brief die de Europees milieucommissaris eind april aan Nederland schreef over het natuurbeleid, anders moet worden gelezen dan op het eerste gezicht lijkt.

Ook andere maatregelen mogelijk

De minister zegt dat het voor de gunstige staat van de instandhouding van natuurgebieden niet nodig is om in alle gebieden de stikstoflast tot onder de KDW terug te brengen. Het kan ook dat andere maatregelen genomen kunnen worden om de natuurdoelen te halen, aldus Van der Wal. Sinkevičius schreef dat het van essentieel belang is ervoor te zorgen dat de KDW ‘in geen enkel Natura 2000-gebied nog wordt overschreden’.

De brief van Sinkevičius leek ook te suggereren dat de stikstofwinst die wordt geboekt bij de opkoop van piekbelasters niet mag worden ingezet voor de legalisatie van PAS-melders. Van der Wal zegt dat de piekbelastersaanpak tot doel heeft de natuur te verbeteren. “Tegelijkertijd is de verwachting dat de piekbelastersaanpak zal leiden tot legalisatie van PAS-melders.”

Agrifacts

Van der Wal stelt dat Agrifacts in augustus vorig jaar de plank mis sloeg, toen de organisatie meldde dat de Nederlandse informatie over de natuurgebieden aan Brussel laat zien dat er geen verband is tussen de stikstofbelasting en de staat van instandhouding van de natuur.

Agrifacts baseerde die stelling op het standaardgegevensformulier dat Nederland in Brussel indient. De minister zegt dat Agrifacts ten onrechte veronderstelt dat het standaardformulier iets zegt over de kwaliteit van de natuur en daarmee over de gevolgen van bijvoorbeeld de stikstofneerslag. “Dat is echter niet het geval”, stelt Van der Wal. Het formulier zegt iets over het belang van het natuurgebied voor de soorten en leefgebieden die er voorkomen. Een door stikstof aangetast gebied kan nog steeds binnen Nederland tot de belangrijkste gebieden behoren, zegt de minister. Zij geeft de Veluwe als voorbeeld.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Dat hele stikstof en natuur gedoe is er alleen om de toekomstige watervoorziening van de randstad veilig te stellen. Waar is de natuur? In de zandgebieden! Waar wordt water gewonnen? Er is ook natuur dat gebaat is bij verdroging bijv heide. Hier hoor je niks meer over, alles gaat over vernatting. Het is gewoon 1 van de vele stappen “alles richting de randstad”. Op zich niks nieuws dit is al eeuwen zo.

  2. Door de natura 2000 gebieden te onderhouden d.m.v. maaien ,snoeien en af voeren, beheerst u de depositie ,is er geen overwaarde maar wel onderhoud en balans ,de stikstof voert u dan af , nu is er geen onderhoud in de natura 2000 , overheid kan dat beter sturen, het is geen oerwoud , vr. groet.

    1. Er is geen probleem met de natuur maar er is een probleem met Nederland. De natuur in Nederland is wat een stel ambtenaren besluit wat het moet zijn. Dat heeft niks met natuur te maken en alles met tuinieren. Met het tuinieren wat in Nederland wordt gedaan zijn ze altijd aan het vechten tegen wat de natuur er zelf van wil maken. Dat is niet alleen “onnatuurlijk” en olie dom, het kost nog bakken vol met geld ook!

    2. Precies geverink, bij natuur en klimaat wil nederland alles veranderen om natuur en klimaat hetzelfde te houden. Maar dat is naast dom en geldverslindend ook tegen de natuur(wetten). Natuur en klimaat beweegt en dat is voor veel politici en burgers onacceptabel. Maar natuur en klimaat beweegt toch en daarom kun je je focus én geld beter op de andere nederlandse problemen leggen.

  3. Raar dat een minister niet gewoon zelf een eerlijk duidelijk verhaal heeft maar nu zo wel verteld dat het vanuit brussel anders kan dan ze in het verleden beweerde.
    Vooral raar dat ze zich druk maakt om Agrifacts, er is vast nog meer mis…

  4. Een door “stikstof” aangetast gebied… Echt? Het lijkt mij dat jullie in je broekzak worden gescheten.

Beheer
WP Admin