Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, vandaag bij aankomst op het Binnenhof voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Minister schrikt van stikstofbrief uit Brussel, impact onduidelijk

Een stikstofbrief van de milieucommissaris in de EU leidt tot geschrokken reacties. Stikstofminister Van der Wal waagt zich nog niet aan een uitleg wat de brief uit Brussel betekent voor haar beleid. Europarlementariërs vinden stikstofbrief aan Nederland ongepast.

Donderdag lekte een brief uit in verschillende media waarin Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius zei dat Nederland op moet schieten met het stikstofbeleid. Hij zei onder meer dat het van “essentieel belang” is dat de “kritische depositiewaarde in geen enkel Natura 2000-gebied nog wordt overschreden”.

De brief, die minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof dinsdag ontving, zorgt eind deze week voor onrust. Diezelfde donderdagavond was er kabinetsoverleg over de uitslag van de provinciale verkiezingen. Het stikstofbeleid is een van de heikele punten waar het kabinet mogelijk aan wil sleutelen naar aanleiding van de enorme winst van BBB. De brief van de Eurocommissaris kwam dwars door die overleggen in het kabinet heen.

Van der Wal en Adema ‘geschrokken’ van stikstofbrief

Zowel Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, als haar landbouwcollega Piet Adema liet vrijdag optekenen “geschrokken” te zijn. Niet alleen van het lekken van de brief maar ook van de toon en inhoud.

Sinkevičius stelt in de brief dat de stikstofneerslag in álle kwetsbare natuurgebieden onder de kritische depositiewaarde (kdw) moet zijn, zodat de natuur er niet meer achteruitgaat. Het kabinet streeft ernaar dit in 74% van de natuurgebieden voor elkaar te krijgen in 2030. Ook bij andere cruciale elementen uit de stikstofaanpak, zoals de legalisering van de zogeheten PAS-melders, lijkt de Eurocommissaris kritische kanttekeningen te plaatsen.

Geen nadere duiding van de stikstofbrief uit Brussel

Van der Wal zegt de onrust die dit bij boeren geeft te begrijpen en baalt er dan ook van dat de brief op straat is komen te liggen. Van der Wal waagt zich nog niet aan een nadere duiding van de brief. Landbouwminister Adema leest in de brief dat de Europese Commissie een strenger stikstofbeleid wil.

Volgende week dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de verkiezingsuitslag. Het kabinet was eerder van plan om vrijdag met een brief te komen, als inzet voor het debat. Minister Van der Wal laat vrijdagmiddag weten dat er aan een brief wordt gewerkt. Wat de inhoud daarvan is en wanneer die brief verwacht kan worden, is nog onduidelijk.

Lees verder onder de tweet

Medeauteur: ANP

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

 1. Overheid ga naar brussel en sla met de vuist op tafel en laat je NIET als een schoothondje behandelen en anders stap eruit dat kan ook wel niet goed zijn maar alles beter dan dit.

 2. Wat vinden jullie nu vreemd 40 jaar lang wordt er gewezen op de waterkwaliteit door Brussel steeds komt Nederland met een aantal maatregelen die nergens opslaan en die voor de waterkwaliteit geen enkel positieve invloed hebben gehad. Iedere boer met gezond verstand weet dat er wat moet gebeuren
  Het CDA heeft altijd 40 jaar voor de boer gestaan en wordt er politiek voor afgestraft niet dit jaar maar 40 jaar lang omdat de boer onwillige honden zijn door over te lopen naar de BBB een partij waar ik gezien de eerste flirt met de PVDA nu echt mijn twijfels bij krijg.
  Ik pleit voor 30% minder vee en ik denk dat dit geen raar voorstel is
  Mijn advies stem bij de 2e kamer verkiezingen VVD dat is een stabiele partij met betrouwbare personen.

 3. Deugt niet, maar daarom des te erger. Dit kabinet zakt af naar nog ergere leugens en bedrog. Het zal wel uitkomen en dan is het over. Zó kunnen we niet verder in het belang van het hele land. Zijn er nog eerlijke, deskundige, verantwoordelijke bewindslieden? Natuurlijk wel maar die komen er nu niet aan te pas. Wacht maar en je zal zien dat anders kan met de BBB en Pieter Omzigt aan het roer.

 4. De geloofwaardigheid is ver te zoeken . Deze brief is ook weer geval appart . Mogelijk zijn de stikstof drammers nu zonder dat ze het zelf in de gaten hebben zelf hun graf aan het graven . Als blijk dat deze brief weer een truk is om de zaak af te dwingen dan gaat de geloofwaardigheid wel helemaal weg als die er nog was . En het ruikt naar en of het gaat stinken van misleiding is de vraag . En de oorsprong van deze niets zeggende brief zal achterhaald worden . Want Nederland heeft zich zelf in de juridische mierenhoop geholpen . Door overijverigge mensen in de politiek die een machtsblok vormen . En andere die met oplossingen willen komen zodat juridisch wel haalbaar is geen kans geven om mee te deken en beslissen . En deze brief is weer een voorbeeld van om de minderheid die mogelijk de oplossing mee kan bedenken de mond te snoeren . Want stikstof verhaal is gewoon een onderwerp wat ze gekozen hebben met normen om de natuur te herstellen . Ze hadden ook iets anders kunnen kiezen . Er wordt niet geluisterd naar mensen . Maar de armoede en de daarbij behorend problemen nemen ziender ogen toe . En er wordt met bakken geld gesmeten en berg kapitaal vernietigd en op termijn berg arbeidsplaatsen gesaneerd . De tijd is rijp om af te rekenen met de gevestigde orde als ze niet willen luisteren . Deze brief is daar waarschijnlijk een aanleiding voor .

 5. heel toevallig dit moment om brief te sturen. Mogelijk heeft VdW hierom gevraagd. Ik sta nergens meer vreemd van op te kijken , bij dit Kabinet. Woensdag in Brussel, donderdag brief, vrijdag paniekvergadering in Den Haag. Daar denken we zo het onze van.

 6. Zou hier de wens; “Nederland als landbouwmacht in de EU een kopje kleiner maken aan ten grondslag liggen? ”
  Maar hoe we het ook wenden of keren we zijn als land zelf mede schuldig aan deze Ellende. Wij hebben de Natura 2000 veldjes zelf aangedragen, we hebben zelf de Stikstofwaarde op een fractie van de Europees toegelaten waarde bepaald. Laat het duidelijk zijn dat het hele land geen kant meer op kan dankzij deze Randstedelijke besluiten, waarbij de landbouw de pijn moet lijden.

 7. Doorzichtig 1-2-tje tussen Den Haag en Brussel …
  … alsof wij onnozel zijn. Nee, ze blijven ons onderschatten

 8. Een nederlands talige brief van een estlander? Die brief zal samsom wel geschreven hebben. Omzigt en van de plas zullen er wel vragen over stellen. Samsom heeft al eerder zich er mee willen bemoeien/ zijn roodgroene vrienden in het nauw willen helpen.

 9. De dictatuur wordt overgenomen door Brussel .Onze gegevens hebben ze al . Nu is het nog wachten op belasting aanslag uit Brussel .

 10. Een vreemde brief en toch ook weer niet.., want tja zo werkt de linkse mallemolen nu eenmaal .
  Een kat in het nauw maakt rare sprongen..

Beheer
WP Admin