<em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

Van Dam kijkt naar kortingen en boetes

Staatssecretaris Martijn van Dam gaat kijken naar de uitwerking van bestuurlijke boetes in combinatie met kortingen op toeslagrechten. Hij zei dat naar aanleiding van vragen van Tweede-Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP).

Dijkgraaf gaf in overleg met de staatssecretaris een “prangend voorbeeld” van een straf voor een veehouder die vaste mest had uitgereden en ondergewerkt. In de ogen van de controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zou de boer de onderwerkplicht niet in de juiste volgorde hebben gedaan, aldus Dijkgraaf. Gevolg: een boete plus een korting van 20% op de toeslagrechten.

Meldpunt

LTO Nederland heeft een meldpunt geopend voor onterechte boetes en kortingen. Daar zijn enkele tientallen meldingen gedaan van soortgelijke gevallen. Vaak gaat het om relatief hoge kortingen als gevolg van kleine overtredingen of administratieve tekortkomingen.   Van Dam zegt dat de korting op toeslagrechten een gecompliceerd systeem is. Hij zegt te bestuderen wat er gebeurt en wat er wel en niet kan.

Beheer
WP Admin