Foto: ANP AlgemeenNieuws

Van Dam: geen signalen van mesthuwelijken

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken zegt dat hij geen concrete signalen heeft gekregen van het voorkomen van zogenaamde mesthuwelijken.

“Het sluiten van een huwelijk of aangaan van een geregistreerd partnerschap is een privébeslissing. Welke motieven daarbij een rol spelen is aan de betrokkenen”, zegt Van Dam in reactie op vragen van D66, die zich zorgen maakte over het ontstaan van mesthuwelijken, in verband met de overdacht van melkveefosfaatreferentie.

Melkveefosfaatreferenties zijn alleen overdraagbaar aan familie in de eerste, tweede en derde graad. Fatma Koser Kaya (D66) vindt dit niet passen bij de moderne levensvormen. Ze vroeg Van Dam ook of er mogelijk adopties zullen plaatsvinden om de melkveefosfaatreferentie over te dragen, omdat in Japan ook adopties plaatsvinden om landbouwbedrijven in de familie te houden.

‘Geen reëel risico’

“Ik acht dat risico niet reëel. Uit de beschikbare informatie blijkt dat de adopties die in Japan plaatsvinden met het oogmerk om een familiebedrijf in stand te houden, voornamelijk volwassen personen oftewel meerderjarigen betreffen. Onder het Nederlandse recht is deze vorm van adoptie niet mogelijk. Adopties kunnen uitsluitend minderjarige kinderen betreffen. Ik heb geen signaal dat adoptie van minderjarigen in Nederland plaatsvindt met het oog op melkveefosfaatreferenties”, aldus Van Dam.

Melkveefosfaatreferentie is de hoeveelheid extra fosfaat die een melkveebedrijf produceerde bovenop de plaatsingsruimte, voordat de grondgebondenheid werd aangekondigd. Deze hoeveelheid fosfaat hoeft een bedrijf niet verplicht te verwerken.

Beheer
WP Admin