Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Van Dam: e-CMR nog niet klaar voor mestexport

Het e-CMR-systeem is nog niet klaar als volwaardig alternatief voor AGR/GPS bij de export van mest. Dat stelt staatssecretaris Martijn van Dam naar aanleiding van een vertrouwelijke rapportage.

Van Dam reageert op de motie Dijkgraaf/Geurts waarin ruimte wordt gevraagd voor het e-CMR-systeem in plaats van het AGR/GPS-systeem. Via het AGR/GPS-systeem wordt vanaf de vrachtwagen automatisch een bericht naar uitvoeringsorganisatie RVO.nl gestuurd als mest wordt geladen of gelost. e-CMR is een bestaand elektronisch systeem waarmee vrachtbrieven digitaal kunnen worden aangemaakt.

Nog niet betrouwbaar genoeg

Van Dam wil het alternatief pas toestaan als het op zijn minst net zo betrouwbaar is als het huidige AGR/GPS-systeem. De mesttransporteurs moeten aantonen dat het systeem betrouwbaar genoeg is.

De staatssecretaris concludeert op basis van een vertrouwelijke rapportage dat de betrouwbaarheid van het e-CMR-systeem “nog onvoldoende is geborgd en dat het systeem nog teveel mogelijkheden bevat voor manipulatie van gegevens.”

Volgens het vertrouwelijke rapport zijn er verbeteringen mogelijk. Van Dam zegt dat hij bereid is te werken aan de controle op basis van e-CMR-systeem, “maar het is nu te vroeg om definitief te bepalen dat en wanneer e-CMR als alternatief voor AGR/GPS kan worden toegestaan.” Vanaf 1 maart wordt er actief op het verplichte AGR/GPS-systeem gecontroleerd.

Beheer
WP Admin